Ζητούν ραντεβού με τον Σαμαρά

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, προκειμένου να του τεθούν τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει στην αγορά από τα χρέη του κράτους απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρίες ύψους 1,8 δισ. ευρω.

Την ίδια ώρα η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007 έως 2009 του Δημοσίου προς τα μέλη του Συνδέσμου οδήγησε σε τελικό «κούρεμα» των ομολόγων και ζημία 1 δισ. ευρώ για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνος Φρουζής, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Ο πρόεδρος ωστόσο διευκρίνισε ότι οι εταιρίες του κλάδου δεν θα προχωρήσουν σε διακοπή παράδοσης φαρμάκων μέχρι να εξοφληθούν ή να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ, οι όφειλες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τον σύνδεσμο είναι εκτός ελέγχου και υπολογίζεται ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να αγγίξουν τα 2 δισ. Ευρώ. Οσο για τη φαρμακευτική δαπάνη (2,88 δισ.), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, η υπέρβαση δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 170.000.000 ευρώ. Ωστόσο το αντίστοιχο ποσό για τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 200 έως 300.000.000 ευρώ για το 2012 και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στη φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2006.

Επιπλέον οι εταιρίες έχουν προσφύγει κατά του μέτρου αυτόματης επιστροφής (claw back) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θεωρώντας το «κόκκινη γραμμή». Το συγκεκριμένο μέτρο θεσπίστηκε την 1η Ιανουαρίου 2012, με σκοπό την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και εφαρμόζεται στις εταιρίες κάθε φορά που το κράτος χρεώνεται για φάρμακα περισσότερα από 240.000.000 ευρώ μηνιαίως. Ο ΣΦΕΕ ζητά, μεταξύ άλλων, οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίζουν το claw back με οφειλές του Δημοσίου.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα