«Η Αθήνα που έχασε το χαμόγελό της!»

Με μια ατμοσφαιρική φωτογραφία της Ακρόπολης την ώρα που ο ήλιος δύει και «βάφει» την πόλη με πορτοκαλί απόχρωση και περισσότερες -καθόλου ελκυστικές- εικόνες της αθηναϊκής πραγματικότητας (άστεγοι τυλιγμένοι σε κουβέρτες, καταστήματα με στόρια κατεβασμένα, γεμάτα γκράφιτι κ.ά.), η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» «έντυσε» το εκτενές ρεπορτάζ της με τίτλο «Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία», που ανέβηκε στον ιστότοπό της. «Συνοικίες πνέουν τα λοίσθια, χαμένοι κάτοικοι. Η κρίση χρέους καταστρέφει την ελληνική πρωτεύουσα και αλλάζει τον χαρακτήρα της» συμπεραίνει (στον υπότιτλο) ο συντάκτης, ο οποίος -με τη βοήθεια του Ελληνα δημοσιογράφου Νικήτα Καραγιάννη- έκανε οδοιπορικό στην Αθήνα… της θλίψης, με βασικούς «σταθμούς» την πλατεία Ομονοίας, το Γκάζι και τον Κεραμεικό.

«Η κρίση άλλαξε την Αθήνα και τους κατοίκους της» λέει ο Ελληνας δημοσιογράφος, «οδηγώντας» τον Γερμανό συνάδελφό του αρχικά στην Ομόνοια, «μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, όπου έκλεισαν δεκάδες μαγαζιά και ξενοδοχεία, και κανείς πλέον δεν μπορεί να βρει δουλειά». Στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται ουσιαστικά μια πόλη σε παρακμή, ενώ τη μοναδική νότα αισιοδοξίας προσδίδουν οι φευγαλέες αναφορές στις… ανθισμένες νεραντζιές που «μυρίζουν» άνοιξη και στη θέα από τον βράχο της Ακρόπολης. «Η κρίση χρέους έχει χτυπήσει σκληρά την Αθήνα. Η παρακμή της ελληνικής κοινωνίας δεν αντικατοπτρίζεται πουθενά τόσο πολύ όσο στην πρωτεύουσα», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο Νικήτας Καραγιάννης μιλά για την ιστορία αλλά και τη σημερινή εικόνα που επικρατεί στο Γκάζι, «μία από τις φτωχογειτονιές μέχρι τη δεκαετία του ’90». Οπως περιγράφεται, τα μπαρ της περιοχής γεμίζουν κάποιες βραδιές με νεαρούς, γιατί «είναι στην ελληνική νοοτροπία να απολαμβάνουν τη ζωή».

Ακόμα κι έτσι, όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα, την κρίση και τις δυσκολίες για πολλά νοικοκυριά «μαρτυρά» τις κρύες νύχτες η μυρωδιά… καμένου ξύλου ακόμα και πλαστικού. «Η Αθήνα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που έχασε το χαμόγελό της. Αλλά οι Αθηναίοι είναι υπερήφανοι» καταλήγει πάντως ο Ελληνας δημοσιογράφος.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα