Βαθαίνει η κρίση στην Πορτογαλία

Σε κρίση μακράς διάρκειας με απρόβλεπτες συνέπειες εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία μετά και την κίνηση του προέδρου της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να απορρίψει την πρόταση της κυβέρνησης για ανασχηματισμό. Ο ίδιος αντιπρότεινε την επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας μεταξύ της συμπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών έως την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Ιούνιο του 2014. Η πρόταση, μάλιστα, που κατατέθηκε προβλέπει την προσφυγή στις κάλπες μετά την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές.

Η κίνηση του Σίλβα ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και τους δεξιούς εταίρους τους, το κόμμα CDS-PP, ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν θεωρεί το κυβερνητικό σχήμα ικανό να κυβερνήσει. Η απόφαση της προεδρίας αντιμετωπίστηκε με έντονες επικρίσεις. «Ο πρόεδρος της δημοκρατίας αποφάσισε να υπερβεί το πολιτικό αδιέξοδο στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα σε αυτό που υπήρχε ήδη» έγραψε η εφημερίδα «Público» σε κύριο άρθρο της, προσθέτοντας: «Αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την εξουσία». Ο Πέδρο Σίλβα Περέιρα, σημαίνων κυβερνητικός υπουργός, είπε ότι η παρέμβαση του προέδρου θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας. Το σχέδιο που του είχε υποβληθεί θα απέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών βραχυπρόθεσμα, εξήγησε. Αναλυτές της Espirito Santo Research ανέφεραν ότι «μετά την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας κι αφού διαφαινόταν ότι είχε εξευρεθεί μια λύση, η ανακοίνωση του προέδρου προκάλεσε έκπληξη».

Η πορτογαλική κρίση ξέσπασε μετά από την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ και του υπουργού Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο συναντήθηκε με τον Πόρτας, επικεφαλής του συμπολιτευόμενου CDS-PP, και τον όρισε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπεύθυνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Την υποστήριξη της Κομισιόν στις προσπάθειες της Λισαβόνας να αποφύγει οιαδήποτε πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επιστροφή της στις αγορές εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’Κόνορ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα