Φοβού τον Γερμανό και δώρα φέροντα!

Μπορεί στην κυβέρνηση να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» για τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, ωστόσο παράλληλα προετοιμάζονται και για τον υψηλό προσκεκλημένο που φτάνει στην Αθήνα αύριο για επίσημη επίσκεψη. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, πάντως, δεν προβλέπεται να έχει πολλά… δώρα στις αποσκευές του. Ενα από αυτά πιθανότατα θα είναι ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, που αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και ενδεχομένως για ένα μέρος του 2015, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις για ακόμη ένα -από τα πολλά- σχέδιο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ελληνική πλευρά θα επισημάνει και πάλι τις τεράστιες θυσίες των πολιτών και την τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, ενώ δεν αποκλείεται, έστω πίσω από τις κλειστές πόρτες, να τεθεί θέμα νέου κουρέματος του χρέους μας.

Τον κ. Σόιμπλε θα δεχθεί ο Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου, στην κεντρική είσοδο του οποίου τοποθετήθηκε ειδική ράμπα για την ευκολότερη πρόσβαση του Γερμανού υπουργού, ενώ αντίστοιχες εργασίες γίνονται και στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα. Αντίθετα, δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Ειδικά με τον κ. Ιερώνυμο, αρχικά και ανεπίσημα είχε συμφωνηθεί τετ α τετ με τον ξένο αξιωματούχο, ωστόσο τελικά επισήμως τέτοιο αίτημα από τη γερμανική πλευρά δεν κατατέθηκε ποτέ.

Με αφορμή, εξάλλου, την άφιξη του κ. Σόιμπλε, ο Μανώλης Γλέζος, με μια ιδιαίτερα καυστική ανοιχτή επιστολή του, του επισημαίνει ότι έρχεται σαν «επικυρίαρχος», κάτι που δεν δικαιούται, και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί «την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, τις επανορθώσεις λόγω βλάβης στις υποδομές της χώρας και την επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών».

Στο μεταξύ, το «Spiegel» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα συνδικάτα οργανώνουν μεγάλη διαδήλωση κατά του Σόιμπλε έξω από το Κοινοβούλιο, ενώ η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σημειώνει: «Η Αθήνα εξοπλίζεται για την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τα παλιά αιτήματα για τις αποζημιώσεις. Ο Γερμανός υπουργός πηγαίνει εκεί υπερασπιζόμενος το δίκαιο του χρηματοδότη και της ανησυχίας για τα χρήματά του».

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα