Μάστερ στο «Ομιλείται Ελληνικά»

Ελληνόφωνοι και με τη βούλα θα είναι σύντομα όσοι Αυστραλοί το επιθυμούν, καθώς το πανεπιστήμιο Μακουάιρ της Νέας Νότιας Ουαλίας προγραμματίζει να καθιερώσει ένα νέο πτυχίο με επίκεντρο την ελληνική γλώσσα. Το πτυχίο Ελληνικών Σπουδών, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του προγράμματος, θα είναι το πρώτο πλήρες πτυχίο με έντονο το ελληνικό στοιχείο στη μακρινή χώρα των καγκουρό, ενώ επικεφαλής του προγράμματος δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από μια Ελληνίδα της Αυστραλίας, η δρ Ελισάβετ Κεφαλληνού.

Ο χρόνος που θα απαιτείται για να γίνει κάποιος… ξεφτέρι στα ελληνικά θα είναι τρία με τέσσερα χρόνια και, όπως σημειώνουν στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» οι ιθύνοντες του νέου πτυχίου, ως έτος έναρξης της διδασκαλίας του έχει οριστεί το 2015. Πάντως, το μεγάλο στοίχημα για το πανεπιστήμιο Μακουάιρ είναι το κατά πόσο θα ανταποκριθεί η πολυπληθής ελληνική παροικία της Αυστραλίας σε αυτό, καθιστώντας το πτυχίο βιώσιμο σε βάθος χρόνου. «Ο πυρήνας των μαθημάτων θα είναι η ελληνική γλώσσα, αρχαία και σύγχρονη. Θα διδάσκονται επίσης Ιστορία, Μυθολογία και μαθήματα για την Ελληνιστική Εποχή, το Βυζάντιο αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα» εξηγεί η δρ Κεφαλληνού. Εκτός από τη διδασκαλία στα αμφιθέατρα του Μακουάιρ ωστόσο, οι Αρχές του ιδρύματος εξετάζουν και το ενδεχόμενο της μετακίνησης των φοιτητών στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα φοιτούν σε ελληνικό πανεπιστήμιο προκειμένου να έρχονται σε άμεση επαφή με τον τόπο, την Ιστορία, τους ανθρώπους και τη γλώσσα της χώρας μας.

Μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα του ραδιοφώνου SBS η Ελισάβετ Κεφαλληνού, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Τα ελληνικά αναβαθμίζονται γενικότερα ως μάθημα στο πανεπιστήμιο και αυτό έχει τη στρατηγική και την ηθική του όψη. Στρατηγικά γιατί στόχος μας είναι να αυξήσουμε τους φοιτητές μας και ηθικά γιατί η Νέα Ελληνική δεν θα αντιμετωπίζεται σαν παρίας της αρχαίας, αλλά ως φυσική αναμφισβήτητη συνέχεια των αρχαίων ελληνικών».

Αγγελος Σκορδάς

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα