Σκληρές μάχες με τα πύρινα μέτωπα

Με δεκάδες πύρινα μέτωπα βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι κάτοικοι και δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε όλη την επικράτεια. Προκειμένου να αποφευχθεί νέο «ολοκαύτωμα», σε ισχύ θα παραμείνουν σήμερα και αύριο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου στα δάση πολλών περιοχών της χώρας.

Από τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες, η κατάσταση χαρακτηρίζονταν πιο κρίσιμη στη Θάσο. Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 12.00 το μεσημέρι σε ορεινό σημείο στην περιοχή Καλλιράχη, κοντά σε εγκαταλειμμένο σκουπιδότοπο. Στην περιοχή έσπευσαν σύντομα 37 πυροσβέστες με 14 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 21 ατόμων, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Παρά την ταχεία κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί και της ξηρασίας, η φωτιά «ξέφυγε» από τον έλεγχο και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Κατά τις 18.30 η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, προσέγγιζε κατοικημένες περιοχές -όπως το γραφικό χωριό Μαριές- και ο δήμος παρέμενε σε επιφυλακή ώστε να εκκενώσει τους οικισμούς σε περίπτωση που οι φλόγες πλησιάσουν.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη παρέμενε πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κατσιμίδι Αττικής, νότια της Ιπποκράτειου Πολιτείας. Λόγω της άμεσης επέμβασης μεγάλης δύναμης πυροσβεστών, ο κίνδυνος για σπίτια απομακρύνθηκε και οι Αρχές ανέφεραν ότι έως τη δύση του ηλίου το μέτωπο θα είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Ανησυχητικές διαστάσεις είχε λάβει νωρίτερα και η πυρκαγιά στην Μπάλα Αχαΐας, την οποία έσπευσαν να αντιμετωπίσουν 60 πυροσβέστες με 16 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, καταστροφές στον βιότοπο του Μουστού, και συγκεκριμένα σε περιοχές με καλάμια και βούρλα, προκάλεσε φωτιά που ξέσπασε στην Κυνουρία, ενώ σε στάχτη μετέτρεψε στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης η πυρκαγιά στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, που αργά το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο. Καλύτερη ήταν νωρίς το βράδυ η εικόνα από τα μέτωπα στην περιοχή Μαλατέικο Βάλτου Αμφιλοχίας και στην Κάτω Κουτρούφα Αρκαδίας. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα πυρκαγιές είχαν εκδηλωθεί σε Ανδρο και Ναύπακτο.

Βάσει του χάρτη κινδύνου που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα απαγορεύεται για σήμερα -μετά τη δύση του ηλίου- η διέλευση πεζών και οχημάτων στα δάση σε Αττική, Τροιζηνία, Εύβοια, Σκύρο, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μαγνησία και Σποράδες, Κυκλάδες, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εβρο, Σαμοθράκη, Καβάλα, Θάσο, Λέσβο, Χίο και Λήμνο.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα