Ερχεται στη Βουλή το πρώτο crash test για την κυβέρνηση

Για την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη που θα γίνει (εκτός απροόπτου) την προσεχή Τετάρτη για τους πλειστηριασμούς προετοιμάζονται τα κόμματα, σε μια συγκυρία που ούτως ή άλλως οι ισορροπίες φαίνονται εύθραυστες. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και οι βουλευτές, που όλο αυτό το διάστημα με δηλώσεις τους, άλλοι πιο έντονα και άλλοι λιγότερο, τοποθετήθηκαν πάνω στο καυτό ζήτημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, θα κληθούν να πάρουν θέση και εμπράκτως μέσα από το Α’ Θερινό Τμήμα όπου συμμετέχουν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στα… κάγκελα, αρνούμενα να συνταχθούν με τη διαφαινόμενη κυβερνητική γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό, άγνωστες είναι ακόμα οι προθέσεις, μεταξύ άλλων, του Νικήτα Κακλαμάνη, της Σοφίας Βούλτεψη, του Γιώργου Βλάχου, του Δημήτρη Κυριαζίδη και του Σάββα Αναστασιάδη (Ν.Δ.), καθώς επίσης και των Πάρη Κουκουλόπουλου, Θεοδώρας Τζάκρη, Παναγιώτη Ρήγα και Μιχάλη Κασσή (ΠΑΣΟΚ).

«Είναι προτιμότερο να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων από το να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος» έχει χαρακτηριστικά διαμηνύσει η Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι «δεν περνάει από τη Βουλή», προαναγγέλλοντας μάλιστα νομοθετική πρωτοβουλία από βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για προστασία της κύριας κατοικίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σάββας Αναστασιάδης, που ανέφερε πρόσφατα ότι «μια μαζική απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλου του συστήματος της κτηματομεσιτικής αγοράς». Αντίστοιχες και οι τοποθετήσεις «πράσινων» βουλευτών, οι οποίοι παρά την προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να διακρίνει τους δανειολήπτες σε δύο κατηγορίες (αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και αυτούς που αδυνατούν), έχουν επιλέξει τη δική τους πορεία. Θυμίζουμε ενδεικτικά τις δηλώσεις του Πάρη Κουκουλόπουλου ότι «κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή» και του Παναγιώτη Ρήγα ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να περάσει μέτρο που θα βάζει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία του Ελληνα πολίτη».

Αναζητώντας μια μέση λύση, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση, χωρίς να απορρίπτει επί της ουσίας την κατάργηση της άρσης των πλειστηριασμών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (κοινωνικά κριτήρια), να θελήσει να μη συζητηθεί τώρα το θέμα στη Βουλή, αλλά αργότερα, ίσως στο Β’ ή το Γ’ Θερινό Τμήμα, όπου οι υποψήφιοι «αντάρτες» είναι σαφώς λιγότεροι και η πιθανότητα ατυχήματος εμφανώς μικρότερη. Τόσο, πάντως, διά του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου όσο και διά υπουργών όπως του Αδ. Γεωργιάδη, ουσιαστικά έχει προαναγγείλει ότι το ισχύον μέτρο της άρσης των πλειστηριασμών δεν θα πάρει νέα παράταση μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο διαμηνύει ότι θα προστατευθούν με κάθε τρόπο τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συζήτηση που θα γίνει σε τρεις μέρες ύστερα από τροπολογία που κατέθεσαν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης μέσα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης αφορά την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για έναν επιπλέον χρόνο (και για το 2014). Και μπορεί οι «άτακτοι» βουλευτές να προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πάντως δύναται ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει το «όπλο» της άμεσης αντικατάστασης ενός ή περισσοτέρων από αυτούς, ακόμα και ακριβώς πριν από μία ψηφοφορία, με άλλους, λιγότερο… επικίνδυνους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γενικώς συνηθίζεται πολλά δύσκολα θέματα να έρχονται από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα προς ψήφιση στα θερινά τμήματα, αφού η Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρείται πιο «χειραγωγήσιμη».

Σημειώνεται πάντως ότι υπέρ της παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας τάσσονται όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΗΜ.ΑΡ., τα οποία αναμένεται να ταχθούν και υπέρ της συγκεκριμένης τροπολογίας. Επομένως είναι πολύ πιθανό η συζήτηση (και η ψηφοφορία;) της ερχόμενης Τετάρτης να αποτελέσει ένα πρώτο crash test για τις επερχόμενες πολιτικές συγκρούσεις εν όψει του «καυτού» φθινοπώρου…

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα