Τα σενάρια «φωτιάς» από το Μαξίμου

Ολα τα… σενάρια της φωτιάς εξετάζει πλέον το Μαξίμου, καθώς ο «καυτός» μήνας Σεπτέμβριος ξεκίνησε (και με ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου, εκτός απροόπτου, σήμερα, στις 6 μ.μ.) και έχει αρκετά ορόσημα, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Στο τραπέζι βρίσκονται:

1. Η άνοδος του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

2. Η υλοποίηση του κύματος κινητικότητας – διαθεσιμότητας και οι συγκρούσεις με τα συνδικάτα στον χώρο της Παιδείας, της Υγείας και του Δημόσιου Τομέα.

3. Οι αποφάσεις για το νέο κύμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας, αλλά και για τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του Μνημονίου.

4. Οι γερμανικές εκλογές και η επόμενη μέρα.

5. Η επιστροφή της τρόικας.

6. Το νέο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

7. Οι εξελίξεις στην περιοχή, με επίκεντρο τα σενάρια επέμβασης στη Συρία και τους φόβους για μεταναστευτικό κύμα και προς τη χώρα μας.

8. Αλλαγή εκλογικού νόμου -αναλογικότερου-, που θα δίνει μπόνους σε συνεργασίες, αν και ο Σαμαράς για την ώρα δεν θέλει να ανοίξει τέτοιο θέμα.

9. Η περίπτωση τεσσάρων καλπών τον Μάιο (Εθνικών – Ευρωεκλογών – Δημοτικών και Περιφερειακών), με σύνθημα «Οχι σε άλλο Μνημόνιο – Οχι σε νέα μέτρα».

Ολα αυτά, που δεν είναι και λίγα, έχουν θέσει το Μαξίμου σε ετοιμότητα και, όπως έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», έχουν οδηγήσει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο να εξετάζουν όλα τα σενάρια σε περίπτωση που οι πιέσεις για νέο πακέτο μέτρων από πλευράς δανειστών εκδηλωθούν είτε τον Σεπτέμβριο είτε και κατά το διάστημα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2014.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Αντώνης Σαμαράς τον τελευταίο καιρό έχει βάλει στον πολιτικό του λόγο ότι «δεν επιδιώκω πρόωρες εκλογές, αλλά κανείς δεν μπορεί να με εκβιάζει», κάτι που σαφώς ερμηνεύεται ως μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, και κυρίως προς το Βερολίνο, που έχει ήδη αρχίσει τα «παιχνιδάκια» με νέα «βοήθεια», που θα σημάνει νέο… Μνημόνιο και νέα μέτρα. Στο Μαξίμου, μάλιστα, άκουσαν τις απόψεις της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη περί νέας βοήθειας=νέα μέτρα ως πέταγμα του γαντιού από τις Βρυξέλλες και τους διαδρόμους των δάνειων δυνάμεων.

Αυτό ήταν το σημείο που έκανε τον πρωθυπουργό να στείλει με τη σειρά του το δικό του μήνυμα σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ, που θα συνεχιστεί αμείωτο αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες και θα περιέχει διαρροές, εντάσεις πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί.

Ηδη ο κ. Σαμαράς φροντίζει να βγάζει στον… αέρα την ενόχλησή του για όσα γίνονται στο παρασκήνιο από τις δάνειες δυνάμεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία συζήτηση και πολύ περισσότερο να συμφωνήσει με την τρόικα σε νέα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2015-2016. Μάλιστα, σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») μίλησε για τους στόχους του, λέγοντας ότι δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, γιατί κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την ελληνική ιδιομορφία, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει στο μεταξύ, και επανέλαβε ότι θα βγει η χώρα από τα Μνημόνια.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, με γεμάτη ατζέντα. Θέματα που θα «πέσουν» είναι οι εξελίξεις στη Συρία, το θέμα των Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων, η άνοδος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ζητήματα που αφορούν την επιστροφή της τρόικας.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα