«Θα είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές του Μαΐου!»

«Θα είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στις εκλογές του Μαΐου». Αυτό ξεκαθαρίζει για πρώτη φορά δημόσια ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ανοίγει τα χαρτιά του για το παρελθόν και το μέλλον, κάνει απολογισμό του έργου του, προαναγγέλλει ευρύτατες συμμαχίες εν όψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, χαρακτηρίζει ατυχέστατη και απαράδεκτη τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τους «βλαχοδημάρχους», ενώ λέει κατηγορηματικά «όχι» στο ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Κύριε Τζιτζικώστα, να ξεκινήσουμε από το ραντεβού του προσεχούς Μαΐου. Εσείς θα είστε υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας;

Η μέχρι σήμερα πορεία μου στην πολιτική και τον δημόσιο βίο έχει αποδείξει ότι στόχος μου δεν είναι να κυνηγάω καρέκλες, αλλά να ολοκληρώνω το έργο που αναλαμβάνω. Οταν πριν από δυόμισι χρόνια έλαβα από τους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη και, στη συνέχεια, από τους συναδέλφους μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο την εντολή να υπηρετήσω την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αρχικά ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και αργότερα ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ήμουν αποφασισμένος να τηρήσω τη δέσμευση αυτή. Σ’ αυτήν την απόφαση παραμένω σταθερός. Το έργο μου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν ολοκληρώνεται στο διάστημα που υπολείπεται έως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών της κεντρικής Μακεδονίας για να συνεχίσω το έργο αυτό στα επόμενα κρίσιμα χρόνια, που θα καθορίσουν την πορεία και το μέλλον της περιφέρειάς μας.

Υπάρχουν, βέβαια, ακόμα φωνές για πιθανή υποψηφιότητά σας στον Δήμο Θεσσαλονίκης…

Eπαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά ξεκάθαρα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Συμπληρώσατε εννιά μήνες στο τιμόνι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενας πρώτος απολογισμός του έργου σας.

Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν δραστικά τη γραφειοκρατία και μειώνουν τους χρόνους εξυπηρέτησης των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Πετύχαμε την αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά εννιά μονάδες, από το 52% στο 60,71%, υπερκαλύπτοντας κατά 120% τον στόχο του πρώτου εξαμήνου του 2013. Εξασφαλίσαμε περισσότερα κεφάλαια για τα 529 έργα, προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιούμε σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία. Τρέξαμε δυναμικά το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του οποίου κατατέθηκαν 3.553 επενδυτικά σχέδια από αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Υλοποιούμε 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση, προϋπολογισμού 9.800.000 ευρώ, που απευθύνονται σε 3.500 ανέργους. Διεισδύσαμε δυναμικά σε τουριστικές αγορές-στόχους, όπως της Ρωσίας, καταγράφοντας ήδη σημαντικά αποτελέσματα με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των εσόδων από τον τουρισμό στην κεντρική Μακεδονία. Προωθούμε δράσεις όπως το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την προτυποποίηση και πιστοποίηση των αγαθών που παράγονται στον τόπο μας και τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών για να ενισχύσουμε την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων στον αγροτικό τομέα. Με όσα μέσα και δυνατότητες διαθέτουμε στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας στην κεντρική Μακεδονία. Βεβαίως, γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν και άλλα, μικρά και μεγάλα, ζητήματα, τα οποία έχουμε εντοπίσει και πλέον είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε με στόχο να δώσουμε λύσεις.

Ποιος θα είναι ο στόχος της δικής σας συμμετοχής στις εκλογές; Και ποιο το πολιτικό της στίγμα;

Ο στόχος είναι, μέσα από τις αποφάσεις και το έργο μας, να αλλάξουμε την πορεία και τον προσανατολισμό της κεντρικής Μακεδονίας. Να κάνουμε αποφασιστικά βήματα μπροστά, διεκδικώντας, για πρώτη φορά ρεαλιστικά, κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Διαθέτουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στρατηγική γεωγραφική θέση, ευρύ δίκτυο υποδομών και ισχυρή παραγωγική και εξαγωγική βάση. Πιστεύω πραγματικά, λοιπόν, ότι μπορούμε να γίνουμε η ατμομηχανή ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα. Αλλωστε, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ο Βορράς κατέχει τον κεντρικό ρόλο και ηγείται των μεγάλων εξελίξεων στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Στη χώρα μας, μια σειρά από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις της οικονομίας μας στέρησαν αυτή τη δυνατότητα από τον Βορρά. Δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά, μένουμε μακριά από αντιπαραγωγικές μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Καθιστώντας την κεντρική Μακεδονία την πιο φιλική Περιφέρεια της Ελλάδας προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, στοχεύουμε στο να φέρουμε έσοδα, κεφάλαια και νέες θέσεις εργασίας. Να ανοίξουμε, δηλαδή, νέες προοπτικές για τον τόπο και τους συμπολίτες μας.

Θα επιδιώξετε ευρύτερες πολιτικές στηρίξεις, πέραν της Ν.Δ.;

Επιδίωξα και θα συνεχίσω να επιδιώκω και τα επόμενα χρόνια ευρύτατες συμμαχίες με πρόσωπα και πολιτικούς χώρους στο επίπεδο της Περιφέρειας. Αλλωστε, μπροστά στο συμφέρον του τόπου μας, δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε τους ικανούς ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν σκληρά και να προσφέρουν στην κεντρική Μακεδονία. Οι πολίτες ζητούν έργο και αποτελέσματα. Οι συνεργασίες, λοιπόν, είναι παραγωγικές όταν γίνονται στη βάση της κοινής αντίληψης για τα προβλήματα και τις προοπτικές της κεντρικής Μακεδονίας.

Θα συμφωνείτε ότι η εποχή δεν είναι και η πιο ελκυστική για την ενασχόληση με τα κοινά και ότι η αυτοδιοίκηση έχει χάσει την παλιά της ακτινοβολία. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, σήμερα το στοίχημα για την αυτοδιοίκηση;

Δεν είναι θέμα ακτινοβολίας αλλά ουσίας. Η αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Ο διαρκής στόχος είναι να φέρνει λύσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής μας. Μάλιστα, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ένας νέος, σύγχρονος θεσμός, που όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό. Γνωρίζουμε καλύτερα από την κεντρική διοίκηση τόσο τα προβλήματα όσο και τις δυνατότητες της περιοχής μας και γι’ αυτό μπορούμε να διαμορφώσουμε και να εξυπηρετήσουμε πιο αποτελεσματικά τις αναπτυξιακές μας προτεραιότητες. Το μεγάλο ζητούμενο, λοιπόν, είναι να δοθούν τόσο οι αρμοδιότητες όσο όμως και οι αντίστοιχοι απαραίτητοι πόροι για να θωρακιστούν οι περιφέρειες και να διαδραματίσουν τον κομβικό τους ρόλο, να φέρουν δηλαδή ανάπτυξη και προοπτική στην Ελλάδα.

«Βλαχοδημάρχους» αποκάλεσε τους δημάρχους πρόσφατα ο κ. Τσίπρας. Το σχόλιό σας;

Ηταν μια ατυχέστατη και απαράδεκτη δήλωση.

Πολλή κουβέντα γίνεται και για ενδεχόμενο νέων μέτρων. Μπορεί να αντέξει ο κόσμος και άλλο σφίξιμο στο ζωνάρι;

Κατηγορηματικά όχι. Οι πολίτες ήταν αυτοί που σήκωσαν όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και σήμερα δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για νέα μέτρα. Αντίθετα, πρέπει ταχύτατα να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις, να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών και να διαμορφωθεί ένα νέο, σταθερό, δίκαιο και διαχρονικό φορολογικό σύστημα. Τα έσοδα για το κράτος πρέπει να έρθουν μέσα από νέες επενδύσεις, από τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής και σε καμία περίπτωση μέσα από νέα μέτρα.

Τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη

Σε εποχές Μνημονίων και με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις να είναι συνεχείς, είναι αλήθεια ότι τα τοπικά ζητήματα έχουν υποχωρήσει από την ατζέντα. Εν όψει και της έναρξης της ΔΕΘ, ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την πόλη;

Η προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής και η προσέλκυση στρατηγικών κεφαλαίων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση και θα αλλάξουν την εικόνα και τον χαρακτήρα της. Η αναβάθμιση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών και η σύνδεσή τους με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στον διεθνή χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το μετρό καθώς και μια σειρά από άλλα σημαντικά έργα υποδομής πρέπει να τρέξουν με νέα, ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και συντονισμό από τη Θεσσαλονίκη. Επιπρόσθετα, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ είναι απαραίτητος, για να μπορεί αφενός να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες των εκθετών και των επισκεπτών και αφετέρου να διεκδικήσει ρόλο και μερίδιο στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο του εκθεσιακού τουρισμού. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις, που απαιτούν τη συνδρομή και την αρωγή του κράτους, είναι απαραίτητες για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα νέο, δυναμικό, εξωστρεφή και ανταγωνιστικό χαρακτήρα.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα