Παράθυρο και για περισσότερες απομακρύνσεις από το Δημόσιο στη συνάντηση με τον Κυριάκο

Το… μαρτύριο της σταγόνας για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους συνεχίζεται από την τρόικα. Χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, που έθεσε για πρώτη φορά επισήμως το θέμα παράτασης για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, οι εκπρόσωποι των δανειστών αρκέστηκαν στο… «θα σας απαντήσουμε την Παρασκευή».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε χρονική παράταση δύο μηνών για την ένταξη στο καθεστώς κινητικότητας 12.500 επιπλέον δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή αντί για το τέλος Δεκεμβρίου να μετατοπιστεί αυτή χρονικά στα τέλη Φεβρουαρίου ή Μαρτίου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συζήτησε (χωρίς να πάρει οριστική απάντηση) και ακόμη τρία ζητήματα:

Πρώτον: Να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων και οι υπάλληλοι που υπηρετούν, με προσωρινές διαταγές, σε φορείς του Δημοσίου, οι υποθέσεις των οποίων αναμένεται να εκδικαστούν τους προσεχείς μήνες, μετά και τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο αριθμός των ανωτέρω υπαλλήλων εκτιμάται σε περίπου 6.000, ενώ η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους και ακόμη 11.000 εντός του 2014 (ήδη έχουν απολυθεί 2.662 άτομα με το κλείσιμο της ΕΡΤ).

Δεύτερον: Ζητήθηκε, σε περίπτωση που προκύψουν απολύσεις από την αμυντική βιομηχανία, να συμπεριληφθούν στον αριθμό των 15.000 απολύσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Τρίτον: Η ηγεσία του υπουργείου έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπροσώπους των δανειστών τις νέες προσλήψεις προσωπικού, με αυξημένα προσόντα, στο πλαίσιο της συμφωνίας «μία πρόσληψη για κάθε απόλυση» από τους 15.000 υπαλλήλους που πρέπει να απολυθούν μέχρι το 2014.

Και για τα τρία θέματα η τρόικα επιφυλάχθηκε να δώσει απαντήσεις την Παρασκευή (αν και φαίνεται ότι το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί), ενώ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπαν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό, κάτι που, όπως επισημαίνουν, συνάγεται και από το γεγονός ότι η συνάντηση, αντί για τις δύο ώρες που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει, κράτησε τελικά μία ώρα και 20 λεπτά. Παράλληλα, εκτιμούν ότι είναι πλέον περισσότερο πρόσφορο το έδαφος για να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση και από τους ποσοτικούς δείκτες να περάσει σε ποιοτικούς, υπό την έννοια της αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, εντός του επικρατεί αισιοδοξία, δεδομένης της ικανοποίησης που εξέφρασαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας την περασμένη εβδομάδα από την προώθηση του μέτρου της κινητικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, οριστικοποιήθηκαν και οι 1.349 διαθεσιμότητες από τους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ, που υπήρχαν ως εκκρεμότητα.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα