Ο Τζιτζικώστας και ο κόουτς Ιωαννίδης που συγκρούονται στην Περιφέρεια

Ηταν τέλη Νοεμβρίου του 1990, όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας συνάντησε για πρώτη φορά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Εθνάρχης ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πατέρας του Απόστολου, ο αείμνηστος Γιώργος Τζιτζικώστας, υπουργός Βορείου Ελλάδος. Τότε κάθε φορά που ο Καραμανλής ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη διανυκτέρευε στο Παλατάκι στο Καραμπουρνάκι, όπου έμενε ο Τζιτζικώστας με την οικογένειά του. Στο Παλατάκι, λοιπόν, εκείνο το βράδυ ο ιδρυτής της Ν.Δ. τα είπε για πολλή ώρα με τον νεαρό τότε μαθητή Τζιτζικώστα. Και αν κάτι έμεινε από εκείνη την κουβέντα, ήταν η φράση του Καραμανλή ότι, αν θέλει ο «μικρός» να ασχοληθεί με την πολιτική, θα πρέπει να απαρνηθεί σχεδόν τα πάντα στη ζωή του.

Δεκατρία χρόνια, μετά η κουβέντα του ανιψιού του Εθνάρχη με τον άνθρωπο που εδώ και μερικές εβδομάδες, λόγω της απόφασής του να πάει κόντρα στην επιλογή της Ν.Δ., αποτελεί το πολιτικό πρόσωπο των ημερών, αφορούσε περίπου το ίδιο θέμα. Ο Κώστας Καραμανλής, ως πρόεδρος της Ν.Δ. και με ούριο άνεμο στα πανιά του, έψαχνε νέους ανθρώπους για να στελεχώσει τις λίστες της Ν.Δ. και είχε φωνάξει στη Ρηγίλλης τον Τζιτζικώστα για να τον «ψήσει» να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη. «Ανέβα πάνω, ψάξε και πες μου έγκαιρα» ήταν το λόγια του Καραμανλή. Οπως και έγινε, με τον Τζιτζικώστα να καταλήγει στο «όχι», γιατί ήταν νωρίς ακόμη.

Αν κάτι φάνηκε από τότε, ήταν ότι ο εκκολαπτόμενος πολιτικός δεν κάνει εύκολα πίσω: Τη στιγμή που όλοι του έλεγαν να κατέβει στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε και η μεγάλη μαγιά του πατέρα του, ο ίδιος ήταν αντίθετος. «Είναι σαν να θέλετε να παντρευτώ μια γυναίκα που δεν μου αρέσει» έλεγε τότε. Και επέλεξε την Α’.
Τελικά το άλμα προς τη Βουλή έγινε το 2007. Αφού πρώτα το καραμανλικό σύστημα, η υπερδραστήρια Καίτυ Τζιτζικώστα, η δεύτερη σύζυγός του πατέρα του, αλλά και άλλοι ισχυροί παράγοντες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον βοήθησαν με κάθε τρόπο. Μέχρι και ο παντοδύναμος τότε Θόδωρος Ρουσόπουλος, που σπάνια μετακινούνταν εκτός Αττικής για να ενισχύσει κάποιον υποψήφιο, επιστρατεύθηκε για να τον ενισχύσει σε εκδήλωση του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας, όπου για μεγάλο διάστημα ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν επικεφαλής, προκαλώντας μάλιστα πολλές γκρίνιες στους τοπικούς βουλευτές, που έβλεπαν το περιβάλλον του Καραμανλή να ενισχύει τον νεαρό υποψήφιο.

Τα υπόλοιπα για τον Τζιτζικώστα είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Βουλευτική εκλογή το 2007, αποτυχία επανεκλογής το 2009 (αν και με ανεβασμένους τους σταυρούς), ορισμός του στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο το 2010 (ύστερα από δυναμική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά), εκλογή του στη θέση του αντιπεριφερειάρχη και από την 1/1/2013 στη θέση του Παναγιώτη Ψωμιάδη ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Εδώ και μερικές εβδομάδες είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, κόντρα στην απόφαση της Ν.Δ. αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού να στηρίξει τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Από τους πάγκους του Παλέ στα κοινοβουλευτικά έδρανα (με πανηγυρικό τρόπο)

Και ο «ξανθός» οφείλει την εμπλοκή του στην πολική στον Κώστα Καραμανλή. Γιατί την ίδια περίπου περίοδο που ο πρώην πρωθυπουργός συζητούσε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη λίστα της Θεσσαλονίκης, έψηνε και τον Ιωαννίδη, με σκοπό να τον πείσει να κάνει τη μεγάλη μεταγραφή. Από τους πάγκους του μπάσκετ και το Παλέ, στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Στην περίπτωση του Ιωαννίδη η πειθώ του Καραμανλή ήταν μάλλον πιο ισχυρή, γιατί τελικά είπε το «ναι» και κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2004. Εκλέχτηκε μάλιστα πανηγυρικά με 48.500 σταυρούς, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από τον Κώστα Καραμανλή (που εκλεγόταν χωρίς σταυρό) και τον Κώστα Γκιουλέκα, που ερχόταν με τη φόρα του αδικημένου, καθώς το 2000 είχε χάσει την έδρα στο Εκλογοδικείο.

Εκτοτε οι σχέσεις του Ιωαννίδη, που στη Ν.Δ. Θεσσαλονίκης έχει το παρατσούκλι ο «κόουτς», με τον Καραμανλή παρέμειναν άριστες. Ο πρώην πρωθυπουργός πάντα τον πείραζε όταν τον έβλεπε στη Βουλή, ενώ κάθε φορά που η συζήτηση έφτανε στα παλιά ο «ξανθός» τού υπενθύμιζε ότι αυτός τον έβαλε στην πολική. «Ημουν πετυχημένος και δεν χρειαζόμουν παραπέρα αξιώματα και αστέρια. Αν δεν ήσουν εσύ, δεν θα είχα γίνει ποτέ βουλευτής» έλεγε συχνά στον Καραμανλή.

Ο «ξανθός» στην πολιτική του πορεία απέδειξε ότι είναι προσαρμοστικός. Από τα γήπεδα του μπάσκετ και έχοντας το προφίλ ενός προπονητή δύσκολου και απαιτητικού βρέθηκε στις πιο εξευγενισμένες αίθουσες της πολιτικής και τα κατάφερε. Μάλιστα δύο φορές -και σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις- άσκησε διοίκηση στο δύσκολο πόστο του υφυπουργείου Αθλητισμού, προωθώντας σημαντικά έργα για τον αθλητισμό στη Θεσσαλονίκη. Τόσο σε κυβέρνηση Καραμανλή όσο και σε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο επίσης διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Οσο για τη σχέση με τον Καραμανλή, αυτή ακόμη και σήμερα δεν κρύβεται. Η πρώτη του περιοδεία ως υποψήφιος περιφερειάρχης έγινε στην Πρώτη Σερρών, την εκλογική περιφέρεια απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ο ιδρυτής της Ν.Δ. Και μια από τις πρώτες του επίσημες συναντήσεις έγινε την Τετάρτη στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα. Εκεί οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα της περιοχής, ενώ στο τέλος θυμήθηκαν και τα παλιά. Τότε που ο Καραμανλής τον πρωτοφώναξε για να του πει να μπει στην πολιτική…

Πότε θα μιλήσει

Τι στάση θα κρατήσει ο Καραμανλής έχοντας μπροστά του δύο δικά του «παιδιά» και δύο στελέχη που μπήκαν στην πολιτική εξαιτίας του; Ο πρώην πρωθυπουργός δεν πήγε στη σύσκεψη που έκανε την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς με τους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας για να στηριχθεί ο Ιωαννίδης, αλλά αυτό μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν, καθώς είναι γνωστό ότι δίνει το «παρών» μόνο σε ειδικές κομματικές συνεδριάσεις. Οσοι πάντως τον γνωρίζουν λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ποτέ δεν βιάζεται. Και ότι θα μιλήσει την κατάλληλη στιγμή…

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα