Επτά αναμετρήσεις Ολυμπιακού – ΠΑΟ (από το 1959 έως και το περσινό της προτελευταίας αγωνιστικής), που δεν είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά πολύ πάθος

Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου θέλει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να πορεύονται χέρι χέρι, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι «αιώνιοι» αντίπαλοι περπατούν σε διαφορετικά μονοπάτια, με τους πρωτοπόρους «ερυθρολεύκους» να προηγούνται φέτος 27 βαθμούς των «πρασίνων». Το πάθος και των δύο, πάντως, για τη νίκη στο αυριανό ντέρμπι (19.30 Novasports1) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στις εξέδρες του οποίου δεν θα πέφτει καρφίτσα, παραμένει ίδιο, αν και πολλά διαφέρουν. Εξάλλου, οι Πειραιώτες του Μίτσελ θέλουν το τρίποντο, τόσο για να εξασφαλίσουν από την 27η αγωνιστική την κατάκτηση του τίτλου και μαθηματικά όσο και για να καταρρίψουν επιπλέον ρεκόρ, όπως αυτό του αήττητου. Το γόητρο, επίσης, είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο και για τους μεν και για τους δε.

Οι «πράσινοι» του Γιάννη Αναστασίου, από την άλλη, θέλουν το τρίποντο για να πλησιάσουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, που έχουν θέσει ως στόχο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» θυμίζει επτά clasico του παρελθόντος με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, που ήταν αδιάφορα βαθμολογικά, χωρίς παρ’ όλα αυτά να απολέσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ντέρμπι. Δεν υπάρχουν, άλλωστε, οπαδοί των δύο μεγάλων συλλόγων που να βλέπουν τις μεταξύ τους κόντρες χαλαρά, ακόμη κι όταν αυτές δεν κρίνουν τίποτα…

1959 – 1960: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-4
Με αέρα επτά βαθμών πήγε στο (παλιό) Καραϊσκάκη για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός, για την 30ή και τελευταία αγωνιστική του παρθενικού πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Οι «πράσινοι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ από γκολ του Παπάζογλου, όμως έφυγαν νικητές (1-4) και θριαμβευτικά από το Φάληρο, χάρη σε χατ τρικ του Παπαεμμανουήλ και αυτογκόλ του Λαιμού. Παράλληλα ισοβάθμησαν με την ΑΕΚ (έχασε στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο με 3-2, με γκολ του Θανάση Σαραβάκου, πατέρα του Δημήτρη), για να πάρουν τον τίτλο στο μπαράζ με 2-1.

1963 – 1964: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-1
Την τελευταία (30ή) αγωνιστική διεξήχθη το clasico ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Αδιάφορο βαθμολογικά, μια και το «τριφύλλι» προηγούνταν με πέντε βαθμούς (81-76) του «αιώνιου» αντιπάλου του, έχοντας εξασφαλίσει και τον τίτλο. Παρ’ όλα αυτά οι «πράσινοι» επικράτησαν με γκολ του Πανάκη στο 54’, ολοκληρώνοντας τη σεζόν αήττητοι (24 νίκες-6 ισοπαλίες), επίτευγμα που δεν έχει επαναλάβει ποτέ άλλη ομάδα.

1978-1979: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0
Παρότι ο Ολυμπιακός είχε απόσταση 14 βαθμών (50-36) από τον «αιώνιο» αντίπαλό του, ο Παναθηναϊκός πάλεψε για το θετικό αποτέλεσμα την 30ή αγωνιστική της σεζόν 1978-1979. Δεν τα κατάφερε όμως, με τους «ερυθρολεύκους» να κερδίζουν 1-0, με γκολ του Περόνε στο 26’. Στην τελική κατάταξη οι Πειραιώτες τερμάτισαν με 18 βαθμούς διαφορά (58-36) από τους «πρασίνους», αλλά έχασαν τον τίτλο αρνούμενοι να αγωνιστούν στο μπαράζ με την ΑΕΚ, διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Κρήτη (3-3).

2006-2007: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-1
Οι πρωταθλητές είναι κοντά στο να πανηγυρίσουν ένα ακόμα πρωτάθλημα και υποδέχονται τον Παναθηναϊκό την 24η αγωνιστική, με μια διαφορά ασφαλείας 11 βαθμών. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, κόντρα στη ροή του ματς, χαρίζει στο 89’ τη νίκη γοήτρου στους «πρασίνους», που τερματίζουν τελικά τρίτοι με διαφορά 17 βαθμών από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό (71-54).

2008-2009: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-0
Οπως τη σεζόν 2006-2007, έτσι και το 2008-2009 ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός διασταύρωσαν τα ξίφη τους και πάλι στην 24η αγωνιστική, με τους Πειραιώτες να προηγούνται εκ νέου με 11 βαθμούς (57-46). Οι δύο ομάδες, ωστόσο, κόλλησαν στο μηδέν (0-0), όπως και στον πρώτο γύρο, και τελικά ο Ολυμπιακός ήταν ο πρωταθλητής με 10 βαθμούς πιο πάνω από τον τρίτο Παναθηναϊκό (71-61).

2010-2011: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1
Το ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της σεζόν 2010-2011 στο Καραϊσκάκη σημαδεύτηκε από τη διαιτησία του Καλόπουλου και των βοηθών του, καθώς και από επεισόδια. Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1, με γκολ του Τζεμπούρ στο 90ό λεπτό, ο οποίος βρισκόταν σε θέση οφσάιντ κι ενώ προηγουμένως (81′) υπεδείχθη λανθασμένα σε θέση οφσάιντ ο Κατσουράνης, που θα έκανε το 1-2. Πριν από το παιχνίδι υπενθυμίζεται ότι οι γηπεδούχοι είχαν διαφορά 7 βαθμών από τους «πρασίνους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα