Γιατί στη Θεσσαλονίκη «κόλλησαν» στον Χουμπ Στέφενς την προσωνυμία και γιατί ο Σαββίδης αποφάσισε να τον απολύσει

Το υποκοριστικό που ακολουθούσε τον Χουμπ Στέφενς μεταξύ των παικτών του ΠΑΟΚ παρέπεμπε σε ένα μεγάλο όνομα του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου: «Λαμπρούκος» από το Λάμπρος Κωνσταντάρας! Λίγο το στιλ, η αγάπη για ένα δυο ποτηράκια κρασί αλλά και το ύφος μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις, όλα θύμιζαν τον αξέχαστο κωμικό. Μόνο που η εικόνα του ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα έμοιαζε με δράμα χωρίς τέλος. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν όλοι οι στόχοι της περιόδου, ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να του δώσει τα παπούτσια στο χέρι! Το γεγονός δεν προσφερόταν για γέλια. Για να τον προσλάβει είχε πληρώσει 1.800.000 τον χρόνο!

Τηρουμένων των αναλογιών τα είχε πετάξει στα σκουπίδια. Το «πρότζεκτ» που είχε παραδώσειτον Ιούνιο  στον Ολλανδό τεχνικό με το βαρύ όνομα και το πλούσιο βιογραφικό συνοψιζόταν στην εξής πρόταση: «Θέλω να χτίσεις την ομάδα που θα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, θα δίνει χαρά στον κόσμο, θα γεμίζει την Τούμπα και θα παίρνει το πρωτάθλημα». Με θέα τον Θερμαϊκό, από το μπαλκόνι του «Μακεδονία Παλλάς», ξενοδοχείο- στρατηγείο του στη Θεσσαλονίκη, του είχε αναλύσει τα όνειρά του για την ομάδα που θα γκρεμίσει τον Ολυμπιακό από την κορυφή και θα ανατρέψει καθεστωτικές αντιλήψεις δεκαετιών. «Αυτό θέλω. Μπορείς;» ήταν η ρητορική ερώτησή του.

Οκτώ μήνες έπειτα από εκείνο το ζεστό βράδυ του περσινού καλοκαιριού τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Στέφενς μπορεί να ήθελε αλλά είναι φανερό ότι δεν μπορούσε. Στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ είναι 19 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, από τη δεύτερη θέση που θεωρούσε δεδομένη βρέθηκε με συγκάτοικο (ισοβαθμεί με τον Ατρόμητο), η κατάκτηση του εισιτηρίου που οδηγεί στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου τίθεται σε αμφισβήτηση και στον δρόμο για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου έχει μπροστά του (πάλι) τον Ολυμπιακό!

Και δεν είναι μόνο αυτά. Αγωνιστικά, σιγά σιγά αρχίζει να ξεχειλώνει. Το ερώτημα που δημιουργείται αβίαστα είναι το εξής: γιατί απέτυχε ο Στέφενς, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα τεχνικών που εργάστηκαν ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα; Την απάντηση έδωσε σε ιδιωτική του συζήτηση διεθνής παίκτης του ΠΑΟΚ: «Με σουηδική γυμναστική δεν χτίζεται ομάδα!» Μια πρόταση που στοιχειοθετεί το «κατηγορώ» εις βάρος του 60χρονου Ολλανδού. Πίσω από τις κλειστές πόρτες των αποδυτηρίων θεωρούνταν κοινό μυστικό. Αντί να ηγείται στις προπονήσεις, απλά τις παρακολουθούσε. Περίπου σαν θεατής. Ηταν θέμα νοοτροπίας. Μαθημένος στις μεγάλες ομάδες της Μπουντεσλίγκα, πίστευε ότι αρκούσε να τοποθετήσει απλά το κερασάκι στην τούρτα. Αφησε οργάνωση, προγραμματισμό και μεταγραφές (του καλοκαιριού) στους γύρω του (Βρύζας, Ζαγοράκης, Τσιστιακόφ), την προπόνηση στους βοηθούς του κι αρκέστηκε στη διαχείριση προσώπων και καταστάσεων. Ούτε εκεί όμως τα κατάφερε. Οι περισσότεροι παίκτες τού γύρισαν την πλάτη. Αρνήθηκαν τις σκληρές συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού που ήθελε να επιβάλει, ενώ το «fuck off» που του απηύθυνε ο Μίροσλαβ Στοχ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τα λέει όλα.

Την περασμένη Κυριακή, μετά το παιχνίδι (2-2) με τον Εργοτέλη, ο Ζήσης Βρύζας τον συνάντησε στο γραφείο του στην Τούμπα. Η ισοπαλία μαζί με τη νέα αποκαρδιωτική εμφάνιση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Θα τα χάσουμε όλα…» του είπε και του διάβασε την ανακοίνωση για την απόλυσή του πριν τη δώσει στη δημοσιότητα. Ηταν κλεισμένη σε ένα συρτάρι και περίμενε εκεί τον τελευταίο μήνα. Ολοι το ήξεραν ότι μετρούσε αντίστροφα, αλλά εύχονταν σε ένα θαύμα.

Ο Στέφενς δεν το πέτυχε. Ισως και να μην το ήθελε. Τα πετροδόλαρα από το Ντουμπάι (έχει πρόταση) μπορεί να τον παρηγορήσουν. Ομως θα είναι τραγικό λάθος να του φορτώσουν όλη την ευθύνη. Η ιστορία δείχνει ότι για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, τη δημιουργία δηλαδή μεγάλης ομάδας, αντάξιας του κόσμου και της ιστορίας της αλλά και των δεκάδων εκατομμυρίων που έχει ξοδέψει, η λύση για τον Ιβάν Σαββίδη είναι μία: να τα αλλάξει όλα! Ακόμα και τα πλακάκια της Τούμπας!

Το ντέρμπι που καθηλώνει από την εποχή του Κούδα

Το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός βάζει φωτιά στην Τούμπα! Είναι το πρώτο πιάτο από τις ακόμη δύο μονομαχίες που θα ακολουθήσουν με φόντο τον τελικό του Κυπέλλου και το βαρύτιμο τρόπαιο. Το βράδυ (19.30) στη σέντρα θα βρεθούν το γόητρο και η αίγλη των δύο μονομάχων. Παρά τη διαφορά στη βαθμολογία, η κατάκτηση της νίκης και για τους δύο είναι θέμα τιμής!

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Η βαθιά αντιπαλότητα του «Δικεφάλου» με τους Πειραιώτες κρατάει από την αρπαγή του Κούδα τη δεκαετία του ’60 και ζυμώνεται στη Θεσσαλονίκη αδιαλείπτως όλα τα τελευταία χρόνια.
Τα εισιτήρια έχουν εξαφανιστεί και το νέο sold out βρίσκεται προ των πυλών. Για τον ΠΑΟΚ η αποχώρηση του Στέφενς δημιουργεί νέα δεδομένα. Η ευθύνη περνά πλέον στις πλάτες των παικτών. Αν νικήσει, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα. Αν χάσει, θα συνεχίσει να στροβιλίζεται στην αγωνιστική κρίση που γέννησαν οι τέσσερις εκτός έδρας ήττες στο πρωτάθλημα και ο άδοξος αποκλεισμός από την Μπενφίκα.

Ακόμα και ο Ολυμπιακός, αν και με τον αέρα του πρωτοπόρου που έχει τον τίτλο του πρωταθλητή στην τσέπη, δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η ήττα (0-3) από τον Παναθηναϊκό τον βάζει με την πλάτη στον τοίχο. Μια νέα απώλεια θα υπονομεύσει την εικόνα του άτρωτου που είχε καλλιεργήσει φέτος – η πρώτη ρωγμή στην πανοπλία παρουσιάστηκε την προηγούμενη Κυριακή.

Να γιατί το ντέρμπι καθηλώνει, απογειώνει το ενδιαφέρον των φιλάθλων και αναγκάζει την Τούμπα να κρατάει την ανάσα της. Η εξέλιξή του εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου πάντα ήταν απρόβλεπτη.

Γιώργος Μπούζος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα