Τα θύματα που ακόμα περιμένουν δικαίωση!

Νέο ραντεβού (εντός του Μαΐου) για τους χιλιάδες πρώην ασφαλισμένους στην Ασπίς Πρόνοια και την Commercial Value, οι οποίοι παραμένουν χωρίς καμία κάλυψη. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκκαθάριση των δύο εταιριών

Χωρίς να έχουν βρεθεί τα κεφάλαια για την αποζημίωση των χιλιάδων ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value του Παύλου Ψωμιάδη, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει το θέμα ζωντανό, δεσμευόμενη προφανώς και από τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Προς το παρόν αυτό που έχουν λάβει οι ζημιωθέντες είναι νέες υποσχέσεις για τη γρήγορη αποκατάστασή τους μέσω της κινητοποίησης από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών, που είναι υπεύθυνο για τις υπό εκκαθάριση ασφαλιστικές εταιρίες, και του υπουργείου Οικονομίας, που έχει την ευθύνη των εν λειτουργία εταιριών, δημιουργώντας αισιοδοξία στους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης των ασφαλισμένων.

Νομοθετική ρύθμιση

Το σενάριο που διακινείται αφορά την επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να αποζημιωθούν και οι ασφαλισμένοι, αφού προηγηθεί η εκκαθάριση. Ηδη στη συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Ν. Φράγκου ετέθη το περίγραμμα των κινήσεων. Ο γ.γ. ζήτησε από τους εκκαθαριστές να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να του τα γνωστοποιήσουν έως τις 15 Μαΐου. Τότε θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο βήμα, που αφορά την αποζημίωση των ασφαλισμένων. Η βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών και για νέα κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση, ίσως και μέσα στους επόμενους μήνες, εκφράστηκε προ ημερών και από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκκαθάρισης των δύο εταιριών, θα επιδιωχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρθεί η δέσμευση υπέρ του Δημοσίου που υπάρχει σήμερα στα περιουσιακά στοιχεία των Ασπίς και Commercial Value και να τακτοποιηθεί σύντομα το ζήτημα των ακινήτων των δύο εταιριών, είτε με πώλησή τους είτε με εισφορά τους στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης, το οποίο θα μπορούσε -με την εγγύηση των ακινήτων αυτών- να λάβει δάνειο από τις εμπορικές τράπεζες. Οπως και να ‘χει, πάντως, το «αγκάθι» για την καταβολή των επιπλέον χρημάτων προς τους ζημιωθέντες παραμένει – μια και το ποσό της εκκαθάρισης δεν επαρκεί για τον σκοπό αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ανάκλησης του ομίλου Ασπίς, χιλιάδες ασφαλισμένοι / ανασφάλιστοι έχουν χάσει τις ασφαλιστικές παροχές τους, ενώ όσοι δεν είχαν κοινωνικό ταμείο ασφάλισης έχουν μείνει χωρίς καμία κάλυψη, αν και ο νόμος 3867/2010 υποχρεώνει το Δημόσιο να τους παρέχει βιβλιάριο υγείας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες αποταμιευτές μέσω ασφαλιστηρίων συνταξιοδότησης και εφάπαξ καταβολής κεφαλαίου δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στα χρήματά τους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βιώνουν συνθήκες απόλυτης ανέχειας και να έχουν ενταχθεί στις τάξεις των πολιτών που βιώνουν την ανθρωπιστική κρίση με τη χειρότερη μορφή της.

Πώς θα καλυφθεί η «τρύπα»

Τα σενάρια που κυκλοφορούν για την κάλυψη της «τρύπας» επικεντρώνονται στα διαθέσιμα που βρίσκονται στο ταμείο των δύο εταιριών, αλλά και στα ποσά που θα προκύψουν από την εκποίηση των ακινήτων των δύο εταιριών, στα χρήματα που διαθέτει σήμερα το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης, στην εύρεση αναδόχου ασφαλιστικής, η οποία θα ήθελε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τύπου unit-linked, στην επιμήκυνση ορισμένων υποχρεώσεων των εταιριών προς μέρος των ασφαλισμένων κ.λπ.

Την ίδια ώρα, ο ασφαλιστικός κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί στο πιο δυνατό σημείο του, την αξιοπιστία, έχει απολέσει περίπου το 30% του ενεργητικού του τα τελευταία 5,5 χρόνια, με εξαιρετικά σημαντική συμβολή σε αυτή την εξέλιξη το ζήτημα του ομίλου Ασπίς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα