Κάτι (σοβαρό) τρέχει με τον Στουρνάρα!

Οργή στο Μαξίμου για το e-mail που έφυγε από την Τράπεζα της Ελλάδος προς δημοσιογράφους

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Στουρνάρα ήταν ανέκαθεν σχέσεις οργής. Οταν μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς έκανε, ως πρωθυπουργός, στον έως τότε υπουργό Οικονομικών δώρο τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, στην Κουμουνδούρου έγιναν έξαλλοι. Οταν πάντως εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, για ένα διάστημα υπήρξε μορατόριουμ στις σχέσεις τους. Εκείνος που σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους το έσπασε ήταν ο διοικητής της ΤτΕ. Η αφορμή δόθηκε στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία ελήφθη η απόφαση να μειωθούν οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, κάτι που στην ουσία περιόριζε το εύρος δανεισμού τους από την ΕΚΤ και τον ELA. H κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτε και αυτό προκάλεσε το πρώτο θερμό επεισόδιο, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να γίνει ακόμη πιο καχύποπτο απέναντι στον διοικητή της ΤτΕ.

Μήνυμα από τη Βουλή
Η περίεργη δραστηριότητα του κ. Στουρνάρα συνεχίστηκε και φαίνεται ότι είχαν μπει «ψύλλοι στ’ αυτιά» του Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό την περασμένη Παρασκευή στην Ωρα του Πρωθυπουργού τού έστελνε μήνυμα λέγοντας από το βήμα της Βουλής: «Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Εχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

Στην ουσία το Μαξίμου άφηνε ανοιχτό το θέμα Στουρνάρα, ενώ 24 ώρες αργότερα ακολουθούσε δημοσίευμα (της «Εφημερίδας των Συντακτών»), το οποίο εμφάνιζε ένα e-mail με διαρροές κατά της κυβέρνησης που είχε (;) αποσταλεί από την ΤτΕ. Το μήνυμα -με ημερομηνία 6 Μαΐου, που είχε τίτλο «Ο λογαριασμός 100 ημερών» και έφτασε στα χέρια δημοσιογράφου- μεταξύ άλλων αναφερόταν στη φυγή καταθέσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στις πιστώσεις του ΕΣΠΑ και κατέληγε επισημαίνοντας: «Και αυτά είναι πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία… και χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί η επενδυτική άπνοια που υποθηκεύει γενικότερα την οικονομία».

Το Μαξίμου διά κύκλων του ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα, δηλώνοντας ότι η ΤτΕ ή θα πρέπει να διαψεύσει το δημοσίευμα ή θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες απόδοσης ευθυνών. Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «το πρωτοσέλιδο σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τραπέζης της Ελλάδος εναντίον της κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ» και πρόσθεταν: «Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα». Λίγες ώρες αργότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤτΕ διέψευδε ότι εστάλη κάποιο e-mail τόσο από το γραφείο του Γ. Στουρνάρα όσο και από οποιοδήποτε άλλο τμήμα.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα