Οι 24 ώρες αγωνίας για την Ελλάδα: Θα πληρώσει τα 767 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ;

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών της Ελλάδας προς τους δανειστές της. Πόσα πρέπει να δώσουμε και σε ποιον. Τι περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup

Σε λιγότερο από 24 ώρες λήγει η προθεσμία αποπληρωμής της μεγαλύτερης δόσης προς το ΔΝΤ, από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση περιμένει εναγωνίως “λευκό καπνό” από τους Ευρωπαίους.
Για μία ακόμη φορά, το ελληνικό ζήτημα είναι πρώτο στην ατζέντα των Ευρωπαίων στο Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας αποπληρωμής 767 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 12 Μαΐου.

“Δεν υπάρχει ανησυχία για το εάν η Ελλάδα, θα καταφέρει να πληρώσει, αλλά δεν είναι σαφές, το εάν θα καταφέρει να πληρώσει τις επόμενες”, αναφέρεται σε άρθρο του Businessinsider.
Ο δημοσιογράφος της Telegraph Evans Pritchard επικαλούμενος Έλληνα υπουργό, αναφέρει, πως η Ελλάδα “έχει αρκετά χρήματα, για να πληρώσει το ΔΝΤ αυτήν την εβδομάδα, αλλά όχι τόσα ώστε να βγάλει τον μήνα. Όλοι το ξέρουν αυτό”.
Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για τις αντοχές της Ελλάδας, που δεν θα ξεπεράσουν τον Ιούνιο ή Ιούλιο, χωρίς την οικονομική βοήθεια των 7,2 δισ. ευρώ των δανειστών της.
Η Societe Generale εκτιμά, ότι θα δούμε κάποια πρόοδο στο σημερινό Eurogroup, αλλά όχι και συμφωνία. Μετά τη συνεδρίαση, εκτιμάται ότι οι ανακοινώσεις θα κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως κάτι χειροπιαστό.

“Οι πιθανότητες συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας είναι περιορισμένες. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι είναι πιθανό, να επιβεβαιώσουν κάποια πρόοδο στην όλη διαδικασία”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί αναφέρουν, ότι η υπομονή των Ευρωπαίων με την Ελλάδα εξαντλείται. Το Bloomberg επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Γερμανίδα Καγκελάριο, που υποστηρίζουν πως η Μέρκελ προετοιμάζεται για ένα Grexit.

Είναι δύσκολο να πει κανείς, από πού προέρχεται η πρόοδος. “Η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει τις ‘κόκκινες γραμμές’ της, στα θέματα των συντάξεων και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”, γράφει ο Businessinsider.

Πηγή: businessinsider

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα