■ Πρόταση-σοκ για «κούρεμα» μισθών
■ Μετά το αιμοβόρο ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές γοητεύονται από τον υπερκατώτατο
■ Οι ιδέες της επιτροπής «σοφών» για την επιδότηση απασχόλησης ως αντίβαρο στις ομαδικές απολύσεις
■ Για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Από τα 586 ευρώ του κατώτατου τα 360 ευρώ θα τα πληρώνει το κράτος και τα υπόλοιπα (226) ο εργοδότης
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο
Η Θέση μας: Οι ουραγοί του Σημίτη
Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ
Διαβάστε επίσης:
►Η… εκπόρνευση των Αμερικανικών ΜΜΕ αλλά και των δημοσκοπήσεων
►Επένδυε σε media πάντα η «Κόζα Νόστρα»!
►Κατάνυξη και εθνική ανάταση!
►Η ώρα της κρίσης για τις τηλεοπτικές άδειες
►Ερχεται και ο αυξημένος ΦΠΑ- δηλητήριο στα 54 μικρά νησιά!
►Ο Ομπάμα 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα (σε επίσημη επίσκεψη)
►Γλέντι με ποντιακά και Ρουβά στο Κρεμλίνο
►H oργή του Κυριάκου για Αδωνι και Μισέλ
►Μαινόμενοι πρόσφυγες και στην Ηλεία
►Αντιστράτηγος ο ήρωας Αυξεντίου

Τον δρόμο για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας ανοίγει η κυβέρνηση, που σχεδιάζει να το κάνει δώρο στους εργοδότες!
Στο όνομα, τάχα, της αντιμετώπισης της ανεργίας, επεξεργάζεται με στους δανειστές τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα… απασχόλησης υπέρ των επιχειρήσεων που δεν θα κάνουν ομαδικές απολύσεις.
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση-παγίδα της επιτροπής «σοφών», που φέρνει πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η πρόταση προβλέπει τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ σε επιδότηση απασχόλησης προς τις επιχειρήσεις για μόνο έναν χρόνο.
Η επιδότηση
Δηλαδή, για κάθε εργαζόμενο που δεν θα απολύουν, οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται με τα 360 ευρώ, θα προσθέτουν και άλλα 220 ευρώ και έτσι θα δίνεται, στον συγκεκριμένο εργαζόμενο, κατώτατος μισθός 586 ευρώ, άλλα μόνο για 12 μήνες (όσο διαρκεί σήμερα το επίδομα ανεργίας). Και μετά το χάος!
Ο εργαζόμενος θα αποχωρεί από την επιχείρηση με αποζημίωση ψίχουλα (αν τελικά προβλέπεται αποζημίωση) και χωρίς επίδομα ανεργίας. Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά αποτελεί μια φάκα χωρίς τυρί, αφού εξυπηρετεί αποκλειστικά τους εργοδότες και δεν παρέχει κανένα όφελος η προστασία στον εργαζόμενο.
Οι αμοιβές, μάλιστα, μπορεί αν είναι και ακόμα χαμηλότερες από τα 586 ευρώ, καθώς μετά το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές αρχίζουν να γοητεύονται από την ιδέα ενός υποκατώτατου μισθού στα 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών.
Από τα προαναφερόμενα επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση προσφέρει στο «πιάτο» των επιχειρήσεων και τα επιδόματα ανεργίας, εξασφαλίζοντας στους εργοδότες ένα φθηνό εργατικό δυναμικό από τη στρατιά των επιδοτούμενων ανέργων.
Το επιχείρημα ότι αυτό θα γίνεται κατόπιν επιλογής του ανέργου, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ουσία ότι αντί για τον άνεργο επιδοτείται η επιχείρηση. Και αυτό το μέτρο προστίθεται στην υπάρχουσα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με την οποία ήδη οι επιχειρήσεις λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος από τις εισφορές των εργαζομένων προς τον ΟΑΕΔ μέσω όλων αυτών των προγραμμάτων απασχόλησης, εργασιακής εμπειρίας, κατάρτισης κ.λπ., ενώ τώρα θα βάζουν στην τσέπη και τα ποσά που προορίζονται για τους ανέργους, εξασφαλίζοντας σχεδόν τζάμπα εργαζομένους.
Επαινοι Μοσκοβισί για την εκταμίευση των 2,8 δισ
Την εκταμίευση της εκκρεμούς υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισε χθες, όπως αναμενόταν, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, με… πανηγυρικό μήνυμα στο twitter, ανέφερε ότι η καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ αποτελεί «διπλά καλά νέα για την Ελλάδα, καθώς τα περισσότερα χρήματα που εισρέουν στην πραγματική οικονομία σημαίνουν περισσότερους πόρους για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας»!
Τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κάλεσαν την κυβέρνηση να συνεχίσει την απαρέγκλιτη τήρηση του Μνημονίου. Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος θα επιτρέψει να βγει δοκιμαστικά η Ελλάδα στις αγορές το 2017.
Βάζουν στο «μάτι» και προνοιακά επιδόματα!
Με μια σειρά συστάσεων, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των κοινωνικών και των προνοιακών επιδομάτων, επανέρχεται η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια έκθεσή της, η οποία έχει δοθεί στον υπουργό Εργασίας.
Οι συστάσεις εστιάζουν στη βελτίωση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της στόχευσης των επιδομάτων μέσω της ενοποίησής τους, της αναδιατύπωσης ή ακόμη και της εξάλειψης συγκεκριμένων παροχών. Στην έκθεση καταγράφονται 15 προνοιακά επιδόματα που θεωρούνται τα πλέον πιθανά για κατάργηση και είναι:
1. Το επίδομα θέρμανσης.
2. Παροχές διακοπών σε ανέργους.
3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ.
4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων.
5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ.
6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ.
7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου.
11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια.
12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας.
13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου.
15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.
Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων το 2016 σε 247.433.000 ευρώ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι οι κοινωνικές δαπάνες που το 2014 ήταν μόλις στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 4%, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω λόγω της περικοπής του ΕΚΑΣ.
Στα 8 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες!
Στα συνολικά 8 δισ. ευρώ έφτασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, είναι δηλαδή κατά περίπου 3 δισ. ευρώ υψηλότερες από ό,τι δείχνουν τα επίσημα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό αποκαλύπτεται από πίνακα της έκθεσης των θεσμών για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς στον τελικό «λογαριασμό» περιλαμβάνονται δύο «αφανείς» πηγές οφειλών:
• Από 1,58 δισ. ευρώ μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων (στο τέλος Ιουνίου το ποσό ήταν 1,76 δισ. ευρώ) και
• Από 1,42 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους που συνδέονται με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Τα «φέσια» προς ιδιώτες έφταναν στα 9,55 δισ. στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών, και μειώθηκαν στο τέλος Αυγούστου στα 8,4 δισ. ευρώ
Συνολικές οφειλές
Ακόμη και μετά τις πληρωμές που έγιναν έως και τον Σεπτέμβριο (οι μεικτές πληρωμές έφτασαν στο 104% και οι καθαρές στο 84%, ενώ ο στόχος ήταν 80%), στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνολικές οφειλές παρέμεναν πάνω από τα 8 δισ. (8,045 δισ. ευρώ)!
Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η εξής αναφορά της έκθεσης: «Οι θεσμοί αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έγινε για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων. Ωστόσο, παρά τη ρευστότητα που παρείχε το πρόγραμμα, δομικές αδυναμίες που οδηγούν στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με το να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δημόσιας διαχείρισης».



