Μόνο όταν η ανεργία μειωθεί στο 10% θα υπάρξει αναπροσαρμογή. Στο επίκεντρο πλέον συλλογικές συμβάσεις – διαιτησίαΣτην επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και στη λειτουργία του θεσμού της διαιτησίας επικεντρώνει τις προσπάθειές της για τη μεταμνημονιακή εποχή η κυβέρνηση, αφού η αύξηση του κατώτατου μισθού μοιάζει επί της παρούσης αδύνατη. Η τρόικα έχει ταχθεί από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια υπέρ του παγώματος των αμοιβών για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, με την εγκύκλιο Στρατινάκη να οριοθετεί ότι οι κατώτατοι μισθοί θα αναπροσαρμοστούν ξανά προς τα πάνω μόνο όταν η ανεργία μειωθεί στο 10%.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από τις πρόσφατες συναντήσεις της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με τους κοινωνικούς εταίρους. Το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο προτάσσει ως κεντρικούς στόχους για τη μεταμνημονιακή εποχή την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δηλαδή την καθολική ισχύ των διατάξεών τους στο σύνολο ενός κλάδου, και τη λειτουργία του θεσμού της διαιτησίας. Ο στόχος της αύξησης του κατώτατου μισθού μοιάζει να τίθεται στο περιθώριο, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση των συζητήσεων με τους θεσμούς αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ).
Στον κατώτατο μισθό και στο ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του αναφέρθηκε μόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι η αύξησή του πιθανώς να συμπεριληφθεί στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.
Νομικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι διατάξεις του δεύτερου Μνημονίου, όπως εφαρμόστηκαν από το 2012 και μετά, με βάση την εγκύκλιο της τότε αρμόδιας γενικής γραμματέως Αννας Στρατινάκη, δεν τίθενται προς συζήτηση από τους δανειστές τουλάχιστον επί της παρούσης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και μέχρι η ανεργία να διαμορφωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, υπουργικών αποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα, που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή των ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης».
Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται στο 20%. Εφόσον η ελληνική οικονομία συνεχίσει σε μια σχετικά ομαλή πορεία και παρουσιάσει έστω μια σχετική ανάπτυξη, το ποσοστό της ανεργίας, όπως έχει εκτιμήσει και ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) Σάββας Ρομπόλης, θα μειωθεί στο 10% προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας, δηλαδή κοντά στο 2030!