Η Αμερική «αναχαιτίζει» τους S-400 ακυρώνοντας τα F-35!

Η Ουάσινγκτον απειλεί την Αγκυρα. Λανθασμένη κίνηση, λέει ο ΤσαβούσογλουΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται πλέον Τουρκία και ΗΠΑ, με τις σχέσεις των δύο χωρών να κρέμονται -λόγω Μόσχας- από μία λεπτή κλωστή! Σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα καυτή, κατά την οποία η Ουάσινγκτον από την πλευρά της ποντάρει πολλά στην Aγκυρα για την προώθηση των συμφερόντων της στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι Τούρκοι δεν θέλουν να απολέσουν τη στήριξη των Αμερικανών στα μέτωπα που έχουν ανοίξει με την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πέτρα του σκανδάλου» δεν είναι άλλη βέβαια από την απόφαση του «σουλτάνου» να συμφωνήσει με τους Ρώσους και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πηγαίνοντας κόντρα στις νατοϊκές υποχρεώσεις του, να παραγγείλει τους S-400, αλλά και να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την παραγωγή του πρώτου αμιγώς τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους. Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, νευρικότητα στην Ουάσινγκτον, η οποία χωρίς περιστροφές απειλεί πλέον με κυρώσεις την Aγκυρα, ακόμη και με ακύρωση της προμήθειας της Τουρκίας με τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Για το θέμα και τη στάση που κρατούν οι Αμερικανοί τοποθετήθηκε μέσω συνέντευξής του στο CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» και «παράλογη» την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε μάλιστα ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων!

Οπως μετέδιδε χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αν και ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί μετά την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και τις ανησυχίες που εξέφρασε η Αγκυρα για τη στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους. Ωστόσο, η πραγματική αιτία της εμπλοκής για την παράδοση του F-35 είναι η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τους πυραύλους S-400. Οπως είναι λογικό, οι ΗΠΑ αποκλείεται να επιτρέψουν τη συνύπαρξη στο ίδιο οπλοστάσιο του υπερσύγχρονου μαχητικού τους και των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα