Παρενόχλησαν με φουσκωτό ψαράδες και κατέστρεψαν τα παραγάδια τουςΑρκετά και ανησυχητικά επεισόδια στην περιοχή των Ιμίων, με την τουρκική ακτοφυλακή να παρενοχλεί και να αξιώνει από ελληνικά αλιευτικά να αποχωρήσουν από τα εθνικά χωρικά ύδατα με την επίκληση ότι βρίσκονται στα «τουρκικά», συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.
Μπορεί αυτά να συνδέονται με τον «πόλεμο της τσιπούρας» που σοβεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ταυτόχρονα ότι λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι τεταμένες λόγω και των μνημονίων που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό, όπως και της κατακόρυφης αύξησης της προκλητικότητας εκ μέρους της Αγκυρας στη θάλασσα και στον αέρα του Αιγαίου.
Ακτοφυλακή
Χθες το πρωί συνέβη άλλο ένα περιστατικό παρενόχλησης Ελλήνων αλιέων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο βρίσκονταν τρία ελληνικά αλιευτικά σκάφη. Ξαφνικά, περίπου στις 11 το πρωί, έκανε την παρουσία του φουσκωτό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το πλήρωμα του οποίου ζήτησε από τους Ελληνες ψαράδες να απομακρυνθούν με το πρόσχημα ότι είναι σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Οι ψαράδες αρνήθηκαν και ενημέρωσαν το Λιμενικό Σώμα. Στο σημείο έφτασε αρχικά ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια κατέφτασαν άλλα δύο μεγάλα σκάφη, ωστόσο η «απάντηση» της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν να στείλει άλλα δύο μεγάλα σκάφη.
Η «αναμέτρηση» ευτυχώς δεν εξετράπη και με ψύχραιμες κινήσεις και συνεννοήσεις το περιστατικό έληξε. Ωστόσο, οι ψαράδες καταγγέλλουν ότι το πλήρωμα του τουρκικού φουσκωτού τούς κατέστρεψε τις τσαμαδούρες, εκεί όπου βρίσκονταν τα παραγάδια τους. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο περιστατικό με παρενόχληση Έλληνα ψαρά από φουσκωτό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατεγράφη και την Κυριακή στην περιοχή της Καλολίμνου.
Σημειώνεται δε ότι κάθε χρόνο αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η λεγόμενη «ναυμαχία της τσιπούρας» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, στην οποία εμπλέκονται και σκάφη της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι Τούρκοι, ωστόσο, μπορεί να ψάχνουν αφορμή για να προκαλέσουν ακόμη και «θερμό» επεισόδιο εν μέσω της κρίσης που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά λόγω των απίστευτων αξιώσεων της Αγκυρας στο νότιο Αιγαίο. Αυτός είναι και ο λόγος που στην περιοχή υπάρχει και διακριτική στρατιωτική παρουσία.
Οι επιτελείς του Πενταγώνου γνωρίζουν ότι η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων είναι επίφοβη για προβοκάτσια ή άλλες επιθετικές ενέργειες από την Τουρκία.



