Για τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Διαμαρτύρεται με εξώδικό της προς την «κυριακάτικη δημοκρατία» η δρ Αλκηστις – Ζαφειρία Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος, για δημοσίευμα μας που αφορούσε τη φωτιά στις Μυκήνες και τις πιθανές δικές της παραλείψεις. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

|Την 30ή Αυγούστου 2020, ημέρα Κυριακή, στην περιοχή των Μυκηνών ξεκίνησε φωτιά ΕΞΩ από τον αρχαιολογικό χώρο, πολύ κοντά όμως σε αυτόν, από σημείο το οποίο ήταν καλά κρυμμένο και αθέατο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Το προσωπικό του χώρου είδε τον καπνό και ενημέρωσε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 13.07. Το πρώτο όχημα της Πυροσβεστικής έφθασε στο σημείο περί ώρα 13.30 και ακολούθησαν και άλλα. Ξαφνικά λόγω μεταστροφής των ανέμων και ενώ παρευρίσκετο και επιχειρούσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά εισήλθε στον αρχαιολογικό χώρο. Ο χώρος ήταν σχολαστικά αποψιλωμένος, γεγονός που δεν επέτρεψε στη φωτιά να καταστρέψει αρχαιότητες. Χάρη στις αποψιλώσεις η φωτιά παρέμεινε για ελάχιστο χρονικό διάστημα ενεργή (3-5 λεπτά της ώρας), με αποτέλεσμα να καεί μόνο χαμηλό χορτάρι. Το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου αντέδρασε ΑΚΑΡΙΑΙΑ, εφαρμόζοντας το σχέδιο δράσης της Υπηρεσίας, δηλαδή ΚΑΛΕΣΑΝ ΑΜΕΣΑ την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εργαζόμενοι προσέτρεξαν στο σημείο με τα σωστικά μέσα που διέθεταν και εκκένωσαν τάχιστα τον αρχαιολογικό χώρο. Επισημαίνεται ότι στον αρχαιολογικό χώρο όλες οι δεξαμενές ήταν πλήρεις ύδατος. […] Για δικούς της λόγους η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έκανε χρήση των δεξαμενών αυτών.

Ως προς το “αμετακίνητό” μου από προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος, σας παραθέτω απόσπασμα από το βιογραφικό μου σημείωμα, το οποίο καταδεικνύει επιστημονική αποδοχή της προσωπικότητάς μου και τη διεθνή εκπλήρωση των επιστημονικών μου καθηκόντων με τιμιότητα και ευσυνειδησία:

Είμαι αρχαιολόγος, απόφοιτος του Εθvικού και Καποδιστριακού Παvεπιστημίου Αθηvώv και διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Παvεπιστημίου Albert-Ludwig του Freiburg Γερμαvίας. Από το 1990, μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις, υπηρετώ ως αρχαιολόγος στηv Εφορεία Αρχαιοτήτωv Αργολίδος (πρώηv Δ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικώv Αρχαιοτήτωv) έχοvτας αvέλθει όλες τις βαθμίδες της υπηρεσιακής ιεραρχίας (επιμελήτρια, τμηματάρχης, αvαπληρώτρια προϊσταμέvη και προϊσταμέvη) μετά από κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου. […] Στη διάρκεια της θητείας μου έχω διεvεργήσει αvασκαφές στηv Αργολίδα, στηv Κοριvθία και τη Λακωvία και έχω εποπτεύσει εργασίες αποκατάστασης και αvάδειξης αρχαιολογικώv χώρωv και μvημείωv».

Η απάντησή μας

Η κυρία Αλκηστις Παπαδημητρίου επιβεβαιώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίθει «υπευθύνων» που αποποιούνται κάθε ευθύνη. Τεκμηριώνει όμως και μία σειρά πραγματικών περιστατικών που προέκυψαν από το ρεπορτάζ. Μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση έφτασε στη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις και πολύ σοβαρές καταγγελίες.

Η κυρία Παπαδημητρίου κάνει λόγο για «σχολαστική αποψίλωση του χώρου», παραδέχεται όμως ότι υπήρχε στον χώρο χαμηλό χορτάρι, ικανό να μεταφέρει την πυρκαγιά.

Επίσης επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό «αμετακίνητη», Επιβεβαιώνει ότι οι δεξαμενές νερού δεν χρησιμοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κυρίως, όμως, περιγράφει το «σχέδιο δράσης», που αναπόφευκτα οδηγεί στο ερώτημα: Θα μπορούσε κάτι αντίστοιχο να συμβεί στην Επίδαυρο, η οποία διαθέτει σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης, ενώ παράλληλα προστατεύεται από αντιπυρική ζώνη;

Σε κάθε περίπτωση η εφημερίδα διατυπώνει ερωτήματα όπως οφείλει, δεν δικάζει ούτε καταδικάζει και δεν υποκαθιστά τις αρμόδιες Αρχές που θα δώσουν τις οριστικές απαντήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα