Χάθηκε η αξιοπιστία με την «κωλοτούμπα» για το AstraΖeneca

Με τραγική αργοπορία η εθνική επιτροπή συνιστά τη διακοπή των εμβολιασμών στους κάτω των 60 ετών

Αυτό που συνέβη με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν ήταν τζογάρισμα με τη δημόσια υγεία, ήταν βλακεία, καθαρή βλακεία! Οταν βλέπεις ότι το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Ευρώπης σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες και εσύ επιμένεις, ισχυριζόμενος πως δεν προκαλεί καμία βλάβη, τότε αυτό που έχεις κάνει είναι πέρα από απερίγραπτο… Είναι επικίνδυνο»!

Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας να σταματήσουν για τους κάτω των 60 ετών οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε μια μεγάλη μερίδα κόσμου, η οποία είχε ήδη σπεύσει να εμβολιαστεί το προηγούμενο διάστημα. Είναι εκείνοι οι πολίτες που βρέθηκαν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα, πιστεύοντας τους ειδικούς που είχαν ακούσει να τους διαβεβαιώνουν ότι το σκεύασμα της AstraZeneca είναι απολύτως ασφαλές!

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων περιμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση μέσα στο επόμενο διάστημα, ακούν τους ίδιους επιστήμονες να εισηγούνται να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο οι υπόλοιποι, διότι υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν δυσάρεστες επιπτώσεις! Και ενώ υπάρχει η συγκεκριμένη σύσταση της επιτροπής, όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων! Πραγματική παράνοια…

Θα λάβουν sms

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι όσοι είναι ως 60 ετών και έχουν προγραμματίσει ήδη την πρώτη δόση εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca θα λάβουν sms για το αν θέλουν να αλλάξουν το εμβόλιο με κάποιο από τα άλλα τρία διαθέσιμα.

O κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «η απόφαση αυτή της επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο που είναι χαμηλό και άρα αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraΖeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Να πούμε ότι -και το τονίζω αυτό- είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της AstraΖeneca, αυτό επιτρέπεται» τόνισε.

Το β’ ραντεβού

«Οσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης, ισχύουν τα εξής: Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία ή άλλα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν περιγραφεί στην απόφαση της επιτροπής θα μπορεί ο θεράπων ιατρός από 21/06 να κάνει αίτηση για αλλαγή της δεύτερης δόσης».

Τι ισχύει, όμως, για όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση με AstraΖeneca; Οπως ανακοινώθηκε στο embolio.gov.gr, η επιτροπή συνιστά τα άτομα που άρχισαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

• Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

• Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης έπειτα από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

• Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ύστερα από όλα αυτό το ανεκδιήγητο μπάχαλο ποιος θα εμπιστευτεί την επιτροπή εμβολιασμού; Ποιος θα υπακούσει σε αυτούς τους ανθρώπους για τα μέτρα που θα χρειαστούν για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία; Και, τέλος, με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, θα θέσει άραγε κάποιος ζήτημα υποχρεωτικότητας ή θεσμοθέτησης τιμωρητικών μέτρων για τους μη εμβολιασμένους;

«Η καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου στις νεότερες ηλικίες προκαλεί δυσπιστία απέναντι στην επιστημονική κοινότητα. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της επιτροπής δεν δικαιολογούσαν την επιμονή τους στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα, δεδομένου ότι είχαμε επάρκεια -τουλάχιστον για τους ευπαθείς των ηλικιών αυτών- σε εμβόλια από άλλες εταιρίες. Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία να μη σταματήσει το εμβόλιο της AstraZeneca από τη συνεδρίαση της επιτροπής στα τέλη Μαΐου. Κάλλιο αργά πάρα ποτέ» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο γιατρός και ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει σήμερα κιόλας το υπουργείο Υγείας είναι τι συνέβη και οι εισηγήσεις άλλαξαν άρον άρον. Η δημόσια υγεία δεν είναι παιχνίδι της κυβέρνησης, η οποία μας έλεγε πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα