Αντώνης Βεζυρόπουλος: Έφυγε από τη ζωή ο «βοσκός των Ιμίων»

Έχουν γράψει Ιστορία οι «ναυμαχίες» του με τα τουρκικά σκάφη που προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν να φτάσει στο νησί

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες έβγαινε νικητής στις «ναυμαχίες» του με τους Τούρκους ο Αντώνης Βεζυρόπουλος, ο οποίος έγραψε τη δική του Ιστορία το 1996, κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ιμια που έφερε τη χώρα μας μια ανάσα από τον πόλεμο, όταν έγινε ευρέως γνωστός ως ο «βοσκός των Ιμίων». Ο ηρωικός κτηνοτρόφος που διατηρούσε 40 κατσίκια πάνω στις δύο νησίδες, έφυγε από τη ζωή χθες τα ξημερώματα στην Ψέριμο, σε ηλικία 94 ετών.

«Με θυμάμαι να ταξιδεύω με τη βάρκα μου για τη νησίδα και να έρχονται δίπλα μου μεγάλα τουρκικά σκάφη, κάνοντας ελιγμούς. Σαν τώρα θυμάμαι τα άσπρα μεγάλα πλωτά τους. Δημιουργούσαν απόνερα με σκοπό να με βουλιάξουν» είχε δηλώσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, φέρνοντας στη μνήμη του τις «μαύρες» εκείνες ημέρες του 1996.

«Η βάρκα μου ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τα δικά τους σκάφη. Εδειχναν να μην τους ενδιαφέρει αν πέσω στη θάλασσα και πνιγώ από τα κύματα. Τους έδειχνα, όμως, από την πλευρά μου ότι είχα το σθένος να συνεχίσω. Εκανα σαν να μην υπάρχουν. Συνέχιζα να ταξιδεύω προς τον προορισμό μου. Μου είχε τύχει πολλές φορές να βρίσκομαι πάνω στη βραχονησίδα και να περνούν από πάνω μου αεροσκάφη και ελικόπτερα» είχε πει.

Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος γεννήθηκε στην Ψέριμο και από την ηλικία των 10 ετών, όταν έχασε τον πατέρα του από πνιγμό, ξεκίνησε να δουλεύει με τη βάρκα για να βοηθήσει την οικογένειά του. Λίγο πριν ενηλικιωθεί, αγόρασε το δικό του καΐκι και πήγαινε για ψάρεμα στην Τουρκία. Μια ημέρα, τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν στις φυλακές Αλικαρνασσού, όπου έμεινε για δύο χρόνια. Σε ηλικία 57 ετών βγήκε στη σύνταξη και αποφάσισε να αγοράσει κατσίκια, τα οποία άφησε στα Ιμια επειδή υπήρχε μπόλικο χόρτο, όπως δήλωσε ο ίδιος. Η μεγάλη του αγάπη παρέμεινε το ψάρεμα, στο οποίο επιδιδόταν μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το πρωί στην Κάλυμνο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα