Εφιάλτης δίχως τέλος οι μετασεισμοί στο Ηράκλειο

Ο «χορός» των Ρίχτερ τρομοκρατεί τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Δίχως τέλος μοιάζει να είναι ο εφιάλτης από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στο Ηράκλειο, με δεκάδες ισχυρούς μετασεισμούς να εξακολουθούν να σείουν τη γη και να προκαλούν καρδιοχτύπια στους κατοίκους. Το νησί «χορεύει» ασταμάτητα στον ρυθμό των Ρίχτερ που ακολουθούν τον σεισμό των 5,8 που το συντάραξε το πρωί της Δευτέρας και κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, με την ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση να είναι μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο μετασεισμός σημειώθηκε στις 7.48 το πρωί της Τρίτης με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι. Η δόνηση, που έγινε αισθητή σε όλο το Ηράκλειο, είχε εστιακό βάθος 13,9 χιλιομέτρων και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια/νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Μάλιστα, από τον μετασεισμό των 5,3 Ρίχτερ μία ηλικιωμένη έσπασε το χέρι της, καθώς έχασε την ισορροπία της επάνω στον πανικό της να εγκαταλείψει το σπίτι της στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να πέσει!

Ό,τι είχε μείνει όρθιο έπεσε χθες το πρωί εξαιτίας των ασταμάτητων μετασεισμών. Στον Κουδουμά και στον δρόμο Βιάννου – Ηρακλείου (800 μέτρα μετά τη Μάρθα) προκλήθηκαν κατολισθήσεις, ενώ υπήρξαν και άλλες σε αρκετά σημεία του «τραυματισμένου» επαρχιακού οδικού δικτύου, με συνέπεια να απαιτείται μεγάλη προσοχή στη μετακίνηση των πολιτών. Ο κόσμος έχει αναστατωθεί και πέρασε την πρώτη νύχτα είτε σε σκηνές είτε σε ξενοδοχεία, ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα. Η επόμενη μέρα αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής, με τη θλιβερή εικόνα των γκρεμισμένων σπιτιών, των κατεστραμμένων εκκλησιών και των ανοιγμένων δρόμων να μαρτυρεί πως από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Εκτός από τον φόβο των μετασεισμών, οι κάτοικοι τρέμουν και το ενδεχόμενο να αρχίσουν οι βροχές, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη διαβίωσή τους.

Τραγικές φιγούρες είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι εγκαταλείπουν με μισή καρδιά τα σπίτια τους κλαίγοντας για τα ερείπια που αντικρίζουν, όπως περιέγραψε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Εμμανουήλ Φραγκάκης. «Βλέπουν τα σπίτια όπου πέρασαν όλη τους τη ζωή γκρεμισμένα από τον σεισμό και κλαίνε σαν μικρά παιδιά. Κάποιοι δεν θέλουν να μείνουν στις σκηνές και κάθονται μέσα στα οχήματά τους» περιέγραψε ο κ. Φραγκάκης.

Στην Κρήτη βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε άμεση ενίσχυση 1.000.000 ευρώ για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί. Ο κ. Μητσοτάκης, που βρισκόταν στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και προσγειώθηκε απευθείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για να δει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά τον μεγάλο σεισμό και να ενημερωθεί από κοντά.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι και το Χουδέτσι Αρχανών – Αστερουσίων, περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό σε οδικό δίκτυο αλλά και σε κτίρια, και ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Εύβοιας και δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις. «Αυτό σημαίνει πως, αν ένας συμπολίτης μας έχει χάσει την περιουσία του, το σπίτι του έχει γκρεμιστεί ή πρέπει να κατεδαφιστεί, θα πάρει άμεσα 20.000 ευρώ, 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 κρατική αρωγή, και αναλόγως θα διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς» ανέφερε.

Είπε, ακόμη, πως θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Εστία «με άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο για όσους δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους». Για τα σχολεία τα οποία υπέστησαν ζημιές ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα σταλούν κοντέινερ για αίθουσες διδασκαλίας και ίσως για ένα μικρό χρονικό διάστημα χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης. Συμπλήρωσε, παράλληλα, πως θα υπάρξει στήριξη για τις επιχειρήσεις, ενώ όποιος έχει υποστεί ζημιά δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ως το 2023.

Από νωρίς χθες το πρωί βρέθηκαν στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος ομάδες από μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, για να κάνουν αυτοψίες σε σπίτια, δημόσια κτίρια, σχολεία, κέντρα υγείας και επαγγελματικούς χώρους που επλήγησαν από τον σεισμό, καθώς και σε ετοιμόρροπα κτίσματα ή τμήματα αυτών. Οι περιοχές τις οποίες εξέτασαν χθες οι μηχανικοί ήταν το Αρκαλοχώρι, η Βόννη, ο Σαμπάς, το Θραψανό, οι Ζωοφόροι, ο Πατσίδερος και ο Γαλατάς. Ισοπεδωμένο είναι το χωριό Χουμέρι, το οποίο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο καθώς, σύμφωνα με τους κατοίκους, το 90% των σπιτιών έχει καταστραφεί και μόνο δυο τρία είναι κατοικήσιμα!

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα