Αυστηρό μήνυμα του Ιερώνυμου στους κληρικούς που προκαλούν προβλήματα με τις θέσεις τους για την πανδημία

«Εγώ ξέρω να κάνω πίσω για το καλό της Εκκλησίας»!

Με αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας εξαιτίας της πανδημίας αλλά και «αιχμηρά» μηνύματα του Αρχιεπισκόπου, για ανάγκη ενότητας μέσα στην Εκκλησία, άρχισαν χθες οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Η φετινή συνεδρίαση, η πρώτη σε περίοδο Covid, λαμβάνει χώρα στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ι.Μ. Πεντέλης (επειδή ο χώρος είναι μεγαλύτερος και παρευρίσκονται μόνο οι έχοντες εργασία) και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Οι αρχιερείς και οι συνοδοί τους έφτασαν από νωρίς κρατώντας τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τις βεβαιώσεις αρνητικού τεστ και αφού θερμομετρήθηκαν, εισήλθαν στον χώρο, ενώ τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων όσο και κατά τη διάρκειας της παραμονής σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο η χρήση προστατευτικής μάσκας ήταν υποχρεωτική. Εντός της αίθουσας συνεδριάσεων έχει τοποθετηθεί ειδικό μηχάνημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, το οποίο είναι εκτός λειτουργίας μόνο κατά την ώρα του διαλείμματος.

Οι εισηγήσεις αφορούν κανονισμούς για τη λειτουργία της Εκκλησίας αλλά και ζητήματα επικαιρότητας, όπως είναι ο κορονοϊός.

Κατά την προσφώνησή του προς τους μητροπολίτες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην πανδημία και στις προϋποθέσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας αυτής, ώστε να αναδειχτούν πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν δεκαετίες όσον αφορά τον τρόπο και την καθημερινότητα των επιλογών μας, όπως «χλιαρή» πίστη, εκκοσμίκευση της συνοδικότητας, αλλοίωση του φρονήματος της Εκκλησίας, ανυπακοή και εγωιστική αυτοδιάθεση, ψήγματα προτεσταντισμού και αιρετικών δοξασιών, έλλειψη γνήσιου ομολογιακού πνεύματος, συντεχνιακή λογική, ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια.

Θα έλεγε κανείς ότι ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε με αυτό τον τρόπο να στείλει το δικό του μήνυμα σε όσους αρχιερείς ή κληρικούς προκαλούν προβλήματα με τις ακραίες τους θέσεις σχετικά με την πανδημία, τον εμβολιασμό και τη μη τήρηση των μέτρων, που έχει θεσπίσει η Πολιτεία και έχει αποδεχτεί η Σύνοδος.

Μάλιστα, τόνισε: «Πρώτος γνωρίζω να κάνω πίσω για το καλό της Εκκλησίας. Αναμένω και από εσάς, τους αδελφούς μου, το ίδιο. Προσωπικές απόψεις και αλλότριες φωνές πρέπει να τις καταδικάσουμε».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της αίθουσας δεν υπήρξε καμία ένσταση ή ένταση. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό μίλησαν για τον νόμο περί εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και του πρότεινε ένα έργο αναγκαίο και απαραίτητο, όπως το χαρακτήρισε, τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής Πολιτείας – Εκκλησίας, με σκοπό τη μελέτη και την επίλυση των πολλών προβλημάτων που έχουν αναδειχτεί, πρόταση την οποία ο πρωθυπουργός έκανε πρόθυμα αποδεκτή.

Εντούτοις, περισσότερο ενδιαφέρον θα έχει η συνεδρίαση της Παρασκευής, αφού είναι η ημέρα κατά την οποία θα εκλεγούν πέντε νέοι μητροπολίτες, Λαγκαδά, Κιλκισίου, Καστορίας, Περιστερίου και Θήρας. Τα σενάρια είναι πολλά και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις κάνουν λόγο για εκλογές-θρίλερ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα