Ανησυχία για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά

Οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν αν συνδέεται με τη long Covid

Η έξαρση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ σήμανε συναγερμό και στις ελληνικές υγειονομικές Αρχές. Προσπαθώντας να κατευνάσουν την ανησυχία των γονέων αναφορικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης προχώρησαν χθες το μεσημέρι σε διαδοχικές συνεντεύξεις και δελτία Τύπου.

Ο Θεοκλής Ζαούτης γνωστοποίησε ότι έως χθες δεν είχε εντοπιστεί στη χώρα μας κανένα κρούσμα ηπατίτιδας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει. Αυτό που δημιουργεί ερωτήματα και εντείνει το κλίμα ανησυχίας είναι το γεγονός πως η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει με σιγουριά για τους λόγους που η ξαφνική έξαρση ηπατίτιδας έχει στόχο τα παιδιά.

«Αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και διαβεβαίωσε: «Ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή και σε επαφή με παιδιατρικά κέντρα αναφοράς, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα». Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που δημοσίευσε τα κρούσματα ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά, ενώ σε κάποια παιδιά που εμφάνισαν σοβαρή πάθηση χρειάστηκε να γίνει ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος! Μάλιστα, μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Θεοκλής Ζαούτης γνωστοποίησε τα εξής: «Τώρα βλέπουμε κρούσματα και σε άλλα κράτη, Ολλανδία και Αμερική, κι έτσι κλίνει η επιστημονική κοινότητα προς το να είναι κάποια λοίμωξη, κάτι που μεταδίδεται, εφόσον υπάρχει διασπορά. Οι γνωστές ηπατίτιδες, όπως η Β και η Α, για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια, δεν έχουν εντοπιστεί σε αυτά τα κρούσματα».

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών στη Βρετανία ο ΕΟΔΥ ανέφερε μέσω δελτίου Τύπου πως έως τη Μεγάλη Τρίτη έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στην Ιρλανδία, τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Ισπανία και τέσσερα στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στο εξωτερικό χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικίας τριών έως πέντε ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η αιτιολογία των περιστατικών μπορεί να συνδέεται με κάποιον αδενοϊό, καθώς σε κάποια από αυτά τα περιστατικά ανιχνεύθηκε τέτοιος ιός.

Δεν έχει αποκλειστεί, όμως, η πιθανότητα να εμπλέκεται και ο Covid και τα περιστατικά να συνδέονται με long Covid. Μερικά από τα παιδιά είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, αλλά κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά του Covid-19, συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα κρούσματα να συνδέονται με παρενέργειες του εμβολίου.

Μια άλλη θεωρία είναι η πιθανή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών εξαιτίας του lockdown. Αυτή τη στιγμή όλα ερευνώνται. Πάντως, από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε). Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας από τον Θάνο Πλεύρη και μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα