Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στην Πεντέλη

Αγωνιώδεις προσπάθειες κατοίκων και πυροσβεστών απέναντι στις φλόγες και τον άνεμο που έφτανε τα 9 μποφόρ

Από χθες το απόγευμα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε κοντά στο Νταού και συγκεκριμένα στα σύνορα με το Πικέρμι. Πύρινες γλώσσες «έπνιξαν» σπίτια στο Ντράφι, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες από αυτά, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση οικισμών. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν όλη μέρα χθες, με τις ριπές που ξεπερνούσαν τα οκτώ μποφόρ, ήταν μεγάλος εχθρός των πυροσβεστικών δυνάμεων, που έδιναν μάχη σώμα με σώμα με τις φλόγες.

Ήταν γύρω στις 17.20 όταν οι κάτοικοι της περιοχής είδαν τους πρώτους καπνούς και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική. Σύντομα τα μέτωπα έγιναν δύο, με το πρώτο να κινείται προς το βουνό και το δεύτερο, που ήταν και το πιο εκτεταμένο, νότια προς το Ντράφι. Λίγο πριν από τις 19.00 δόθηκε εντολή για εκκένωση από το Ντράφι. Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν ειδοποίηση μέσω μηνύματος από το 112 να φύγουν προς Παλλήνη.

Κινδύνευσαν σπίτια

Με τα εναέρια μέσα να δυσκολεύονται όχι μόνο να κάνουν ρίψεις ακριβείας στα μέτωπα της φωτιάς αλλά και να ανεφοδιαστούν με νερό λόγω του ισχυρού κυματισμού, γύρω στις 19.30 τυλίχθηκαν στις φλόγες τα πρώτα σπίτια στις οδούς Αχαιών και Σοφοκλέους στο Ντράφι και οι κάτοικοι πάλευαν με νύχια και με δόντια να σώσουν τις περιουσίες τους με αυτοσχέδιες μάνικες στα χέρια.

Λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπως έκανε γνωστό ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος. «Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο. Οταν έφευγα από το σημείο, οι φλόγες καβαλούσαν την πλαγιά προς το Ντράφι. Δεν έχω, όμως, εικόνα για σπίτια» είπε ο κ. Γιάνναρος και εκτίμησε ότι οι άνεμοι θα υποχωρούσαν προς το βράδυ, ωστόσο από τις 3 με 4 τα ξημερώματα αναμένονταν εκ νέου ισχυροί άνεμοι, που θα έφταναν τα 6 μποφόρ.

«Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την ελέγξουμε. Τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν ως τις 9 το βράδυ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Ως αργά χθες τη νύχτα επιχειρούσαν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων, με 28 Ρουμάνους πυροσβέστες και 60 πυροσβεστικά οχήματα. Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. «Οι δυνάμεις είναι εδώ να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων. Το μέτωπο είναι προσβάσιμο στους πυροσβέστες, αλλά οι άνεμοι είναι θυελλώδεις» δήλωσε η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά.

Από την πλευρά του ο εθελοντής πυροσβέστης Λευτέρης Κοντουλάκος, που είναι και δημοτικός σύμβουλος της Πεντέλης, εξήγησε πως η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού οι πύρινες γλώσσες έγλειφαν τις αυλές των σπιτιών. «Απευθύνω έκκληση για ακόμη μία φορά προς την Περιφέρεια να γεμίζουν τις δεξαμενές των ελικοπτέρων, να είναι συνέχεια γεμάτες για να μη χάνουν χρόνο με τον ανεφοδιασμό. Είναι υψίστης σημασίας αυτό. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη, έχει πάρα πολύ αέρα, οι πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη. Προσπαθούμε να βρούμε τεχνικές να μην ξεμένουν από νερό οι δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουν έρθει εθελοντές από παντού, ομάδες με αυτοσχέδια πυροσβεστικά και με αυτοθυσία». Ωστόσο, λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών εμφανίζονταν συνέχεια νέες εστίες, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα