Ζωές σε κίνδυνο λόγω έλλειψης φαρμάκων!

Αναμονή εβδομάδων ακόμη και για απλά σκευάσματα. Καθυστερημένη αντίδραση Πλεύρη που μεταθέτει το πρόβλημα στον διεθνή παράγοντα

Ύστερα από μήνες… εκκωφαντικής σιωπής, ο Θάνος Πλεύρης αποφάσισε χθες να «αγγίξει» το ζήτημα των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα που έχουν οδηγήσει φαρμακοποιούς και πολίτες σε απόγνωση.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για την απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων σκευασμάτων, αλλά και για ελέγχους σε πέντε πολυεθνικές εταιρίες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την έκδοση της επικαιροποιημένης λίστας απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων και την αύξηση των εισαγωγών. Στο ερώτημα για το αν τα νέα μέτρα μπορούν να ανακόψουν αυτή τη δραματική κατάσταση, οι εκπρόσωποι των ενώσεων των φαρμακοποιών μοιάζουν διστακτικοί στο να δώσουν θετική απάντηση.

«Είμαι επιφυλακτικός, ωστόσο εκ του αποτελέσματος θα φανεί αν τα μέτρα θα αποδώσουν» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης είπε για τις εξαγγελίες Πλεύρη πως «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας ωστόσο πως «είναι ζητούμενο η εφαρμογή τους».

Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων καταγράφεται σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», το οποίο ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

«Για ένα απλό φάρμακο μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μέχρι και έναν μήνα για να το παραλάβεις» ανέφερε στη «δημοκρατία» φαρμακοποιός από την περιοχή του Βύρωνα, ενώ άλλος ιδιοκτήτης φαρμακείου στην περιοχή του Παγκρατίου τόνισε «έχω πελάτες από την ανατολική Αττική που έρχονται στο κέντρο της Αθήνας για να παραλάβουν το φάρμακο που έχουν ανάγκη».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδίδει το πρόβλημα των ελλείψεων σε διεθνείς παράγοντες. Ποιοι είναι, όμως, πραγματικά οι λόγοι πίσω από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση στον χώρο του φαρμάκου; Είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ή μια ακόμα «μπίζνα» εκατομμυρίων, με την ανοχή του κράτους και θύμα τους Ελληνες πολίτες;

Οι απόψεις των ειδικών αλλά και όσων γνωρίζουν καλά τον χώρο του φαρμάκου είναι πως οι ελλείψεις σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα έχουν να κάνουν με τη στάση των εμπόρων φαρμάκου αλλά και με την παντελή απουσία του κράτους, το οποίο αφήνει τους ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών να πλουτίζουν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο κ. Λουράντος ήταν καταπέλτης κατά του υπουργείου Υγείας αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τους οποίους κατηγόρησε ως υπευθύνους για αυτό το πρωτοφανές μπάχαλο στον χώρο του φαρμάκου.

«Το καθιστούν σαφές πως δεν θέλουν να δώσουν λύσεις» είπε ο κ. Λουράντος, εξηγώντας πως «με τις πλάτες του υπουργείου, οι φαρμακαποθήκες συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών». «Σαράντα χρόνια, αντίστοιχο μπάχαλο δεν έχω ξαναδεί» συμπλήρωσε ο κ. Λουράντος, τονίζοντας πως «όλα τα φάρμακα που λείπουν είναι εξαγώγιμα. Ενα φάρμακο που εισάγεται με 10 ευρώ στην Ελλάδα πωλείται στο ελληνικό φαρμακείο με 11,5 και, βάσει του νόμου, η αποθήκη μπορεί να το δώσει στο εξωτερικό με 20 ευρώ».

Ως υπευθύνους όμως για το μπάχαλο στον χώρο του φαρμάκου έδειξε το υπουργείο Υγείας αλλά και τον ΕΟΦ και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης. Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο κ. Ευγενίδης ανέφερε χαρακτηριστικά «αν το κράτος θέλει, μπορεί να τελειώσει με αυτή την κατάσταση, νομοθετώντας άμεσα τη μακροχρόνια απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων από τη χώρα».

Όπως εξήγησε, οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, όμως στη χώρα μας αφορούν κυρίως φάρμακα μεγάλων πολυεθνικών, τα οποία έρχονται με χαμηλές τιμές, και οι έμποροι για την αναζήτηση μεγαλύτερου κέρδους, αντί να τα διανέμουν στο εσωτερικό, επιλέγουν να τα εξάγουν. «Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, που γίνεται με την ανοχή του κράτους, είναι σήμερα να έχουμε ελλείψεις σε πάνω από 400 φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα