Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέκτησε τον δικό του ιερό ναό στην Αθήνα

Με την υποστήριξη του Νικόλα Πατέρα παραχωρήθηκε ο Ναός του Αγίου Νικολάου του Πτωχοκομείου

Με την υποστήριξη του μεγάλου ευεργέτη Νικόλα Πατέρα απέκτησε, επιτέλους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον δικό του ιερό ναό στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι επισφραγίστηκε με επίσημο παραχωρητήριο η συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των δύο Εκκλησιών εδώ και αρκετούς μήνες, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στα διάφορα σενάρια και επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο Προκαθημένων διανύουν την καλύτερη περίοδό τους.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, που παραχωρήθηκε από την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο, που εποπτεύεται από τον Δήμο Αθηναίων, βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Πλουτάρχου και αναγέρθηκε στα 1876 στο εσωτερικό του περιβόλου του Πτωχοκομείου Αθηνών, με βάση σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου και σχετική δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Το 2008, με τις ευγενείς δωρεές της οικογένειας Νικόλα Πατέρα, έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των αγιογραφιών και των μαρμάρων στο εσωτερικό του ναού, καθώς και η επισκευή της στέγης, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες αλλά και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το 2019 λόγω εισροής υδάτων από την οροφή ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά ακόμη μία φορά η οικογένεια Πατέρα ανέλαβε την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και τη συντήρηση των αγιογραφιών.

Στη χθεσινή τελετή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος της Ελεήμονος Εταιρείας δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη σημαντική συμβολή του κ. Πατέρα και να τον ευχαριστήσουν για τη στήριξή του. «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως Μητέρα Εκκλησία, ένα κομμάτι δικό του, που να συμβολίζει την ενότητα και τις αδελφικές σχέσεις» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. «Ο Μακαριότατος έκανε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει για 200 χρόνια, προσέφερε θυσιαστήριο στην Αρχιεπισκοπή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγραψε και γράφει Ιστορία» δήλωσε ο μητροπολίτης Λαοδικείας. Ιστορική χαρακτήρισε τη στιγμή και ο δήμαρχος Αθηναίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα