«Εσπασαν» κάποιοι από τους διακινητές!

Οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα της Πύλου κάρφωναν ο ένας τον άλλον για να ελαφρύνουν τη θέση τους

Αλληλοκαρφώθηκαν χθες στις απολογίες τους τα εννέα μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος που οδήγησαν στον υγρό τάφο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν στο ψαροκάικο-πλωτό φέρετρο. Η διαδικασία των απολογιών ήταν μαραθώνια για τους εννέα Αιγύπτιους διακινητές, τους οποίους κατονόμασαν στις καταθέσεις τους εννέα διασωθέντες από τη ναυτική τραγωδία.

Αρχικά όλοι είχαν υποστηρίξει στους λιμενικούς πως δεν εμπλέκονται στη διακίνηση των μεταναστών. Ομως κατά τη διάρκεια των χθεσινών απολογιών τους στην ανακρίτρια φαίνεται πως κάποιοι από αυτούς «έσπασαν» προκειμένου να έχουν καλύτερη τύχη από τους συγκατηγορουμένους τους. Κάποιοι από τους κατηγορουμένους υποστήριξαν πως οι επιβαίνοντες τους θεώρησαν μέλη του κυκλώματος από παρεξήγηση, γιατί ασχολήθηκαν με τη διανομή του νερού ή για να αποτρέψουν προστριβές στο κατάστρωμα.

«Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. Ο,τι έκανα το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι» υποστήριξε ένας κατηγορούμενος στην απολογία του. Αλλοι είπαν πως είναι κι αυτοί μετανάστες που πλήρωσαν το δουλεμπορικό κύκλωμα για να μεταφερθούν στην Ιταλία, αλλά είχαν επικουρικό ρόλο, βοηθώντας τους διακινητές. Ορισμένοι από τους κατηγορουμένους διαφοροποιήθηκαν στην ανακρίτρια σε σχέση με όσα είχαν καταθέσει στους λιμενικούς, πέφτοντας σε αντιφάσεις.

Τους κατηγορουμένους «δένουν» εννέα διασωθέντες που κατέθεσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατονομάζοντάς τους και αναφέροντας τον ρόλο που είχαν μέσα στο πλοίο κατά τις πέντε ημέρες του ταξιδιού μέχρι τη βύθιση του αλιευτικού. Οι κατηγορούμενοι διώκονται για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων, ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στη μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν, όπως και οι υπόλοιποι.

«Πλήρωσα κανονικά το εισιτήριό μου για να έρθω στην Ευρώπη περίπου 7.000 ευρώ. Δεν ξέρω για ποιο λόγο με κατηγορούν» ανέφερε στην ανακρίτρια. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει εντοπιστεί με βάση τις περιγραφές των διασωθέντων ο καπετάνιος του ψαροκάικου, ο οποίος εκτιμάται πως πνίγηκε κατά τη βύθιση του σκάφους.

Οι έρευνες της ανακρίτριας επικεντρώνονται στους δύο από τους εννέα κατηγορουμένους που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σύμφωνα με τις καταθέσεις των εννέα διασωθέντων.

Πρόκειται για τον βοηθό του καπετάνιου, ο οποίος χτυπούσε τους μετανάστες με μια ξύλινη βέργα, ενώ έδινε να πιουν νερό μόνο σε όσους τον πλήρωναν. Επίσης, επικεντρώνεται στον κατηγορούμενο που φέρεται ότι ήταν ο μηχανικός του σκάφους, καθώς πήγαινε στο μηχανοστάσιο, όταν το αλιευτικό παρουσίαζε κάποια βλάβη.

Παράλληλα, η ανακρίτρια φαίνεται πως αναζητά και τυχόν ευθύνες κατά την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων. Για τον λόγο αυτόν ζήτησε από το Λιμενικό Σώμα να της προσκομιστεί οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες περιπολικών σκαφών του Λ.Σ., το ημερολόγιο της γέφυρας και το ημερολόγιο συμβάντων του Θαλάμου Επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η έρευνα γίνεται έπειτα και από καταγγελίες διασωθέντων για τον ρόλο των λιμενικών πριν από τη βύθιση του ψαροκάικου, υποστηρίζοντας ότι πήρε νερά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ρυμούλκησης από σκάφος του Λιμενικού.

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χθες για έβδομη ημέρα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων μετά το πολύνεκρο ναυάγιο. Την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή «χτένισαν» ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα παραπλέοντα πλοία.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης έως 4 μποφόρ. Προχθές ανασύρθηκαν ακόμα τρία πτώματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 81, ενώ παραμένουν εκατοντάδες αγνοούμενοι. Εκτιμάται πως μέρα με τη μέρα θα ανασύρονται στην επιφάνεια της θάλασσας τα πτώματα επιβαινόντων που είχαν εγκλωβιστεί στα αμπάρια του ψαροκάικου, όταν αυτό βυθίστηκε.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί μεταξύ των οποίων και οι εννέα Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι, ενώ είναι μηδενικές οι ελπίδες για να βρεθούν σώοι κάποιοι από τους εκατοντάδες αγνοουμένους, έπειτα από επτά ημέρες ερευνών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα