Έκανε ένα νεύμα για τη δεύτερη ανακοπή!

Κατάθεση-καταπέλτης από τη νοσηλεύτρια Αικατερίνη Καββαδία για τη συμπεριφορά της Πισπιρίγκου όταν πέθαινε η Τζωρτζίνα

Με ένα νεύμα, χωρίς καν να μιλήσει ή να φωνάξει καλώντας σε βοήθεια, ειδοποίησε η Ρούλα Πισπιρίγκου το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για τη δεύτερη ανακοπή την οποία είχε υποστεί η κόρη της Τζωρτζίνα στις 29 Ιανουαρίου του 2022, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν.

Την εικόνα της κατηγορούμενης μητέρας να κατευθύνεται «με ήρεμο και σταθερό βήμα» προς το γραφείο των νοσηλευτών, δίνοντας την εντύπωση ότι «κάτι ψάχνει» μετέφερε χθες στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η νοσηλεύτρια του «Αγλαΐα Κυριακού» Αικατερίνη Καββαδία.

Η μάρτυρας, όπως είπε, είχε βάρδια στο νοσοκομείο τις δύο πρώτες ημέρες νοσηλείας του παιδιού αλλά και την ημέρα που αυτό έπαθε την ανακοπή και έφυγε από τη ζωή. Ηταν, δε, εκείνη που πρώτη είδε τη Ρούλα Πισπιρίγκου να κινείται ήρεμα στον διάδρομο του νοσοκομείου, χωρίς να της φωνάζει ζητώντας βοήθεια.

«Εγώ της μίλησα πρώτη. Τη ρώτησα αν ήθελε κάτι, αλλά δεν μου απάντησε. Μετά, σκεπτόμενη τα επεισόδια που είχε κάνει το παιδί, τη ρώτησα: “Εκανε η Τζωρτζίνα και άλλο επεισόδιο;” Τότε εκείνη μού απάντησε κουνώντας καταφατικά το κεφάλι της» είπε η κυρία Καββαδία, για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Αυτό που έζησα εκείνη την ημέρα δεν μου έχει ξανατύχει. Ολοι οι γονείς έχουν αντίληψη για το αν συμβαίνει κάτι επείγον στο παιδί τους. Οταν αντίκρισα το παιδί, δεν περίμενα να είναι έτσι, δεν είχα καταλάβει, από την αντίδραση της μητέρας του, ότι αντιμετώπιζε κάτι τόσο επείγον».

Πρόεδρος: Δεν σας φώναξε ούτε «βοήθεια»; Δεν σας είπε «τρέξτε»;

Μάρτυρας: Οχι, δεν θυμάμαι να μου είπε κάτι.

Πρόεδρος: Την ώρα που μπήκε στον θάλαμο φώναξε κάτι;

Μάρτυρας: Οχι, την είδα να στέκεται και να βλέπει τι κάνουμε. Θυμάμαι ότι έκανε την κίνηση να μας δώσει αμπού, που ήταν δίπλα στο κομοδίνο. Εβγαλε ένα μικρό μηχάνημα (σ.σ.: για να καταγράψει τα δεδομένα του απινιδωτή, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο κοριτσάκι) και το έβαλε πάνω στο παιδί. Εκείνη τη στιγμή η γιατρός τής ζήτησε να βγει έξω από τον θάλαμο.

Πρόεδρος: Θυμάστε εάν ακούσατε τον ήχο του οξύμετρου;

Μάρτυρας: Σκεφτόμουν πολύ και μετά εκείνη την ημέρα. Συνειδητοποίησα πως δεν ακούγαμε το οξύμετρο. Κάνει αρκετά δυνατό ήχο όταν παρεκκλίνουν οι τιμές από το φυσιολογικό. Εχει και ένα κουμπάκι σίγασης, που μπορεί να μην ακουστεί ήχος για λίγο. …

Χαροπάλευε

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η μάρτυρας περιέγραψε αναλυτικά την εικόνα του κοριτσιού, το οποίο χαροπάλευε μέσα στον θάλαμό του. «Οταν μπήκα στο δωμάτιο μαζί με τη γιατρό, ακούσαμε έναν ρόγχο. Το στόμα του παιδιού ήταν μπλε και το κεφάλι του γυρισμένο προς αριστερά. Είδα τη γιατρό να ελέγχει τα ζωτικά του σημεία και την άκουσα να μου δίνει οδηγίες για ανάνηψη. Μου είπε να φωνάξω τη μονάδα (σ.σ.: τους γιατρούς της ΜΕΘ). Κάλεσα τη μονάδα και μέχρι να πάω στον θάλαμο, είχαν φτάσει. Ανέλαβαν εκείνοι και εγώ έκατσα για λίγο ακόμα στον θάλαμο, μήπως χρειαστεί κάτι η συνάδελφος της μονάδας.

Ηταν η ώρα της αλλαγής της βάρδιας. Παρέδωσα στην επόμενη. Σε αυτό το διάστημα οι γιατροί προσπαθούσαν να επαναφέρουν το παιδί. Θυμάμαι τον γιατρό να ενημερώνει τη μητέρα για την κατάστασή του» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Καββαδία, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να επιμένει με νέες ερωτήσεις για τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης μητέρας.

Πρόεδρος: Ακούσατε τη μητέρα τις στιγμές εκείνες να φωνάζει;

Μάρτυρας: Οχι.

Πρόεδρος: Οταν έφτασε προς το γραφείο σας;

Μάρτυρας: Της είπα εγώ αν «θέλετε κάτι» και δεν μιλούσε. Τη ρώτησα αν «κάνει το παιδί επεισόδιο» και τότε έκανε ένα καταφατικό νεύμα με το κεφάλι.

Πρόεδρος: Εκείνη την ώρα, που μπήκε στον θάλαμο, θυμάστε να φώναξε κάτι σε εσάς ή στη γιατρό;

Μάρτυρας: Οχι, δεν φώναξε κάτι. Απλά στέκονταν.

Πρόεδρος: Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης βγαίνατε έξω από τον θάλαμο; Η μητέρα πού βρισκόταν;

Μάρτυρας: Απέναντι από τον θάλαμο, περπατούσε στον διάδρομο. Είχε το κινητό στα χέρια και μιλούσε συνεχώς.

Πρόεδρος: Σας πλησίασε, να σας ρωτήσει για το παιδί;

Μάρτυρας: Εμένα όχι. Την είδα μετά στο γραφείο των διευθυντών. Μιλούσε στο κινητό και έκλαιγε.


Στο παιδί χορηγήθηκε μόνο αδρεναλίνη

Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία άρχισε με πρώτη μάρτυρα την παιδίατρο Δέσποινα Θεοτοκάτου, η οποία δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η μάρτυρας επανέλαβε ακόμα μια φορά πως στο παιδί χορηγήθηκε κατά τη διαδικασία της ανάνηψης μόνο αδρεναλίνη και κανένα άλλο φάρμακο. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα