Σκηνές πολέμου στην Αλεξανδρούπολη

Υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προληπτική εκκένωση του Γενικού Νοσοκομείου, το οποίο περικύκλωσε η πύρινη λαίλαπα

Σκηνές που θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση εκτυλίχθηκαν προχθές τη νύχτα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά, όταν η πύρινη λαίλαπα το περικύκλωσε και καλύφθηκε από πυκνούς καπνούς!

Ανθρωποι με βαριές παθήσεις, ακόμα και άτομα που νοσηλεύονταν διασωληνωμένα, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο λιμάνι, όπου είχαν στηθεί τέντες, συγγενείς ασθενών έτρεχαν μέσα σε ένα εφιαλτικό σκηνικό, που συνέθεταν οι καπνοί και οι σειρήνες, να παραλάβουν τους δικούς τους και να τους μεταφέρουν στα σπίτια τους, και νεογέννητα βρέφη μεταφέρονταν μέσα σε κουβερτούλες σε ασφαλή σημεία, φέρνοντας στον νου εφιαλτικές εικόνες από τις εκκενώσεις νοσοκομείων στη… Χερσώνα της Ουκρανίας!

Μία γυναίκα, η οποία ήταν και το τελευταίο άτομο που απομακρύνθηκε από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όταν οι πύρινες «γλώσσες» έφτασαν μια «ανάσα» από αυτό, γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο, την ώρα που αυτό βρισκόταν καθ’ οδόν για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου! Αν και η ικανοποίηση για την επιτυχία του τοκετού ήταν ολοφάνερη στα πρόσωπα του γιατρού και της μαίας που συνόδευσαν την επίτοκο, οι σκέψεις όλων ήταν στον κόσμο που δοκιμαζόταν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο σχεδιασμός

Η εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ήταν από τις πιο δύσκολες ασκήσεις εκκένωσης που έχουν κληθεί να διαχειριστούν οι επιτελείς του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο σχεδιασμός της επιχείρησης, που άρχισε λίγο μετά τις 21.00 της Δευτέρας, είχε γίνει από την προηγούμενη ημέρα, όταν η πυρκαγιά άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, με ριπές που έφταναν τα 9 μποφόρ!

Με βάση τον αυστηρό σχεδιασμό, μεταφέρθηκαν 159 ασθενείς. Στα Νοσοκομεία της Καβάλας και της Ξάνθης μεταφέρθηκαν με λεωφορεία 42 ασθενείς, εκτός από τα 12 νεογέννητα της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ενώ άλλοι 94 ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (οι 25 στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και οι 69 στο πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο Εκστρατείας).

Επίσης, δέκα ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, μεταφέρθηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ στην Κομοτηνή και στην Καβάλα. «Εχουν μεταφερθεί όσοι ασθενείς χρειάζονταν, από όλες τις μονάδες, στο πλοίο της γραμμής για Σαμοθράκη, στο “Αδαμάντιος Κοραής”. Το πλοίο το έχουμε μετατρέψει σε νοσοκομείο. Εχουμε τους ορούς και ό,τι χρειαζόταν το μεταφέραμε. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις» δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Ναλμπάντης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο φεριμπότ που επιτάχθηκε νοσηλεύτηκαν 30 άτομα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, ενώ στον εξωτερικό χώρο στήθηκαν τέντες για τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Συγκλονιστικές ήταν και εικόνες με την απομάκρυνση περίπου 130 ηλικιωμένων από το Ιωακείμειο Γηροκομείο και το Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ιδρυμα χρονίως πασχόντων της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Ηλικιωμένοι τρομαγμένοι σε αμαξίδια και φορεία μεταφέρονταν άρον άρον.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα