«Ισως πρέπει να φύγουμε από το χωριό»

Συγκλονίζει ο πρόεδρος της (εξαφανισμένης στα νερά) Μεταμόρφωσης Καρδίτσας: «Είναι δύσκολη η κατάσταση, δεν πρέπει να ζήσουμε το ίδιο και τρίτη φορά»

Δεν έχει προηγούμενο η καταστροφή που υπέστη η Καρδίτσα από τη σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», η οποία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, αφήνοντας πίσω ολόκληρα χωριά «πνιγμένα» στα λασπόνερα! Δορυφορικά δεδομένα υπερυψηλής ανάλυσης του δορυφόρου της αμερικανικής εταιρίας Maxar Technologies, που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί του Σαββάτου, δείχνουν σε πολύ υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος υπερυψηλής ανάλυσης παρουσιάζει την κατάσταση πριν και μετά τη φονική νεροποντή που έπληξε, μεταξύ άλλων, και την περιοχή της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας. Στα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα διακρίνεται η Μεταμόρφωση Καρδίτσας όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 και, αντίστοιχα, όπως αποτυπώθηκε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023. Στο τελευταίο διακρίνονται μόνο οι σκεπές των σπιτιών και μέρη των κτιριακών δομών, καθώς τα υπόλοιπα σημεία καλύφθηκαν από τα λασπόνερα, που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα ελήφθη από την αμερικανική εταιρία Maxar Technologies και τα επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Η τεράστια καταστροφή που αποτυπώθηκε στα πλάνα του δορυφόρου επιβεβαιώνεται και από τον πρόεδρο της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας Πέτρο Κοντογιάννη, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για το πρωτοφανές χτύπημα της κακοκαιρίας.

«Στη Μεταμόρφωση, το νερό έφτανε πάνω από τις στέγες, έως 7 μέτρα. Εφτανες στον στύλο για να αλλάξεις λάμπα, για να καταλάβετε» δήλωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας. Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί, ενώ θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι η γη να γίνει ξανά εύφορη.

«Μετά τον “Ιανό” έγιναν εργασίες για αντιπλημμυρικά έργα στο χωριό, για να αντέχαμε έναν “Ιανό” γύρω στα 300 κυβικά το στρέμμα – για περισσότερο δεν θα μπορούσαμε» εξήγησε, ενώ σημείωσε πως το 1994 το χωριό είχε ξαναπλημμυρίσει: «Τότε οι καταστροφές ήταν παρόμοιου μεγέθους, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα υποχωρήσουν τα νερά».

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση είναι η άποψη του προέδρου της κοινότητας για το μέλλον της περιοχής. «Πολλοί κάτοικοι δεν ξέρουν αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο χωριό. Ισως το χωριό πρέπει να μεταφερθεί από εκεί, έχουμε κλιματική αλλαγή και ίσως σε 1-2 χρόνια έχουμε τέτοια φαινόμενα και θα έχουμε πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Θα πρέπει ίσως να φύγουμε από το χωριό. Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι ψυχολογικά. Είναι καλύτερα να μην ξαναείμαστε στο χωριό, δυστυχώς, τουλάχιστον κάποιους μήνες. Είναι δύσκολη η κατάσταση, το έχουμε ξαναζήσει και δεν πρέπει να το ζήσουμε και τρίτη φορά» κατέληξε.

Χθες το πρωί, στη δημοσιότητα δόθηκαν και στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με τις διασώσεις στις οποίες προχώρησε και οποίες στέφθηκαν με επιτυχία. Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν συνολικά στις πληγείσες περιοχές 4.506 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, από τις 07.00 της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου έως και χθες στις 11 το πρωί. Από την Καρδίτσα η Πυροσβεστική δέχτηκε 1.790 κλήσεις, ενώ μέχρι και χθες το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί 500 αντλήσεις υδάτων και είχαν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 890 κάτοικοι, που απεγκλωβίστηκαν από τις θαμμένες στα λασπόνερα κατοικίες τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα