Στο εδώλιο ο ψευτογιατρός από τα Καλύβια

Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης πρότεινε παραπομπή σε δίκη για ανθρωποκτονία με δόλο. Στο σκαμνί και ο Γερμανός ιατρός που συνεργαζόταν μαζί του

Στην τελική ευθεία για την παραπομπή του σε δίκη είναι ο 67χρονος ψευτογιατρός από τα Καλύβια, ο οποίος εξαπατούσε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, στους οποίους υποσχόταν ότι θα τους θεράπευε με βλαστοκύτταρα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Ιανουάριο του 2023, όταν κατήγγειλαν την απάτη ασθενείς και συγγενείς 20 ασθενών, μεταξύ των οποίων και πέντε που έχουν φύγει από τη ζωή. Το κουβάρι της απάτης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο αδελφός 53χρονου ασθενούς στη Θεσσαλονίκη, που πέθανε τον Δεκέμβριο του 2020, κατήγγειλε τον ψευτογιατρό και τον ηλικιωμένο Γερμανό συνεργό του, γιατρό Γενικής Χειρουργικής, που εμφανιζόταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

«Αυτός ο απατεώνας παρουσιάστηκε ως γιατρός και μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να το θεραπεύσει. Ηταν η ελπίδα που πιάσαμε από τα μαλλιά, όταν δεν έχεις άλλον τρόπο να σωθείς, σε κάνει πολλές φορές να δέχεσαι και τον απατεώνα στη ζωή σου. Είναι 50-50 οι πιθανότητες να την πατήσεις» είχε δηλώσει ο αδελφός του θύματος, προσθέτοντας: «Τα χρήματα που έπαιρνε ήταν ανάλογα με τα φιαλίδια που έφερνε. Συνολικά πήρε πάνω από 60.000» περιέγραψε. Τα ποσά αντιστοιχούσαν σε 15.000 με 20.000 ευρώ ανά ένεση. Από μία μόνο ασθενή ο 67χρονος φέρεται ότι απέσπασε πάνω από 150.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος Δ.Τ., που έχει πτυχίο φυσικοθεραπευτή, χρησιμοποιούσε ιατρικούς τίτλους που δεν κατείχε, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ακόμη και ως νευρολόγο για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών. Ο ψευτογιατρός τούς υποσχόταν ότι μπορεί να τους θεραπεύσει ή ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις ασθενών και συγγενών τους, ο Δ.Τ. τούς έλεγε «τα έχουμε θεραπεύσει εδώ και καιρό, δεν υπάρχουν… Εγώ θα σε κάνω καλά, μην ακούς τους γιατρούς», δίνοντάς τους ψεύτικες ελπίδες με το αζημίωτο. Μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί διαγνώσεις πραγματικών γιατρών! Ο φυσικοθεραπευτής κατηγορείται ότι διέδιδε πως χρησιμοποιούσε επαναστατική θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα, ισχυριζόμενος πως είχε βοηθήσει ασθενείς, μεταξύ των οποίων πολιτικούς, καλλιτέχνες και αθλητές.

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ομως δεν έπεισε την εισαγγελέα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία προτείνει να δικαστεί για ανθρωποκτονία με δόλο από κοινού και με παράλειψη κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο από κοινού και με παράλειψη κατά συρροή, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού κατά συρροή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, καθώς από την απάτη ο ψευτογιατρός εκτιμάται πως αποκόμισε πάνω από 1.000.000 ευρώ από τα θύματά του σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Επίσης, προτείνει την παραπομπή σε δίκη του Γερμανού ιατρού, καθώς υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τις εις βάρος του κατηγορίες. Εκτός από την υπόθεση που εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, γείτονες του ψευτογιατρού στα Καλύβια κατήγγειλαν άλλες απάτες εις βάρος του.

Κάτοικος υποστηρίζει πως ο 67χρονος τον εξέτασε για ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο ισχίο και τον παρέπεμψε σε «δικό του» γιατρό για να τον χειρουργήσει με 5.000 ευρώ, κόστος τριπλάσιο σε σύγκριση με τις τιμές για μια επέμβαση ρουτίνας, κόστους 1.500 ευρώ μέσω ΕΟΠΥΥ. Επίσης, γειτόνισσά του κατήγγειλε πως ο ψευτογιατρός τής χορήγησε αλοιφή για τη μέση με 25 ευρώ, ενώ η τιμή του σκευάσματος στη λιανική αγορά είναι μόλις 4 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα