Καρύδης: Τα πλημμυρισμένα σπίτια θα έχουν προβλήματα ευστάθειας

Δεν έφταναν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις, τα μολυσμένα νερά και τα χιλιάδες νεκρά ζώα που απειλούν τη δημόσια υγεία, τώρα οι πλημμυροπαθείς έχουν ακόμα έναν κίνδυνο να αντιμετωπίσουν: αυτόν της αστάθειας των κτιρίων.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφορικά με τις συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας, ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης και η επιστημονική συνεργάτιδα στο ΕΚΠΑ, δρ. Ελισάβετ Φελώνη, δήλωσαν ότι τα περισσότερα σπίτια στις πληγείσες περιοχές θα έχουν προβλήματα ευστάθειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρύδης τοποθετήθηκε για το κατά πόσο θα είναι ξανά κατοικήσιμα τα χωριά που έχουν πληγεί. «Αυτή η μόλυνση στο νερό μπορεί να εισχωρήσει και στη δομή των κτιρίων, στα πατώματα, στα ξύλα, σε όλα τα υλικά που είναι πορώδη. Οι τοίχοι και οι τοιχοποιίες έχουν κενό μέσα, δεν είναι συμπαγείς πάντοτε. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν ξέρω πώς αυτή η επιμόλυνση που έχει συμβεί μπορεί να καθαρίσει στους τοίχους.

Αυτό είναι ένα στοιχείο. Οσο περνάει ο καιρός τόσο πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, και είναι πολυδιάστατα» είπε, προσθέτοντας ότι «τα κτίρια που έχουν βυθιστεί στο νερό τα περισσότερα εξ αυτών είναι με αργιλικό υλικό. Οταν είναι στεγνό το υλικό είναι μια χαρά, όταν βραχεί γίνεται ολισθηρό και δημιουργεί πρόβλημα ευστάθειας του κτιρίου. Οποιαδήποτε ώρα και στιγμή μπορεί να έχουμε προβλήματα ευστάθειας. Το επόμενο θέμα είναι η υποσκαφή των θεμελίων. Η υποσκαφή των θεμέλιων παρουσιάζει εμφανή προβλήματα είτε αφανή».

Από την πλευρά της, η κυρία Φελώνη δήλωσε ότι θα πρέπει να ζούμε από εδώ και πέρα με τα φυσικά φαινόμενα, αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα