Άρχισε το κλείσιμο των δρόμων εν όψει Agrotica

Έτοιμοι για αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο οι αγρότες, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Με ολιγόωρους αποκλεισμούς του οδικού δικτύου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες ανά την Ελλάδα, εν όψει και του αγωνιστικού ραντεβού του Σαββάτου, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση της πρώτης αρωγής των πληγέντων της Θεσσαλίας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Κάμπου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ να ζεσταίνουν τις μηχανές, λίγα 24ωρα πριν από τη λήξη της διορίας που έδωσαν στην κυβέρνηση.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και έχουν τη δυνατότητα με μπλόκα να κόψουν τη χώρα στα δύο, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η εθνική οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, εάν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Ηδη χθες το απόγευμα αγρότες από την Καρδίτσα προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Ε65 και της Ε.Ο. Καρδίτσας – Τρικάλων, ενώ συνάδελφοί τους στη Λάρισα έκλεισαν τον ΠΑΘΕ στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

Μπλόκα παντού

Χθες το μεσημέρι έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Αταλάντης. Στο σημείο βρέθηκαν 70 άτομα με 50 τρακτέρ και διακόπηκε για μία ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων, που έγινε μέσω παρακαμπτηρίων οδών. Ανάλογα μπλόκα έχουν στηθεί δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Ανθήλης, στην περιοχή του Δομοκού, όπου έχουν πάθει ζημιές και περιμένουν αποζημιώσεις, στην παλιά εθνική οδό Λαμίας – Λάρισας στο ύψος του χωριού Νέο Μοναστήρι, και στη Λιβαδειά στην εθνική οδό στο ύψος του Κάστρου.

Παράλληλα, κλειστή έμεινε χθες για πολλή ώρα η εθνική οδός Πατρών – Αθήνας από περίπου 200 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην είσοδο προς Πάτρα. Στην πόλη της Πάτρας έκαναν χθες… απόβαση αγρότες από την Αιγιάλεια, τη δυτική Αχαΐα και τον Ερύμανθο, με κομβόι από περίπου 200 τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έκλεισαν τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και πέταξαν καφάσια με αγροτικά προϊόντα στην είσοδο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία έκαναν και οι αγρότες του βόρειου Εβρου, ενώ για τρίτη κατά σειρά ημέρα οι συνάδελφοί τους στη Χαλκιδική έκλεισαν για δύο ώρες, στις 6 το απόγευμα, τον κόμβο των Νέων Μουδανιών. Νωρίτερα, αγρότες από τα Δένδρα και Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης. Με πάνω από 300 τρακτέρ θα κινηθεί η μηχανοκίνητη πορεία τους στο κέντρο της πόλης, που θα φτάσουν από την Ημαθία, την Πέλλα, την ανατολική Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και άλλες περιοχές. Αγωνιστικό «παρών» θα δώσουν και οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής, που θα αφιχθούν με 100 φορτηγά στη ΔΕΘ, όπου διοργανώνεται η Agrotica.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στους κόλπους των αγροτών υπάρχει και η καχυποψία πως μερίδα αυτών που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης, να τα εκλάβει ως αφορμή για απόσυρση από τα μπλόκα.


Κυριάκος: Δεν θα γίνετε γκαρσόνια, ούτε θα πάτε στη Γερμανία

Αντιμέτωπος με πλειάδα αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί με τα οχήματά τους στην είσοδο της πόλης της Βόνιτσας βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις αποζημιώσεις και έργα υποδομής.

Κατά τη συνάντησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισαν ότι παραμένουν στα μπλόκα γιατί πρόκειται για θέμα επιβίωσης, ενώ τον ρώτησαν αν υπάρχει σχέδιο από πλευράς της κυβέρνησης, διαφορετικά θα αναγκαστούν να γίνουν γκαρσόνια ή να φύγουν μετανάστες στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης αναφέρθηκε στα δυσβάσταχτα κόστη: «Είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής. Αγροτικό πετρέλαιο αφορολόγητο δεν υπάρχει. Τα μέσα και τα εφόδια πανάκριβα. Οι αγρότες δίνουν πραγματικά έναν αγώνα επιβίωσης. Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, ισχυρούς αγρότες, βιώσιμα νοικοκυριά δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο, να κάνουμε και εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».

Σε απάντησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για εμένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε ότι αυτά τα δύσκολα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε, στο μέτρο του δυνατού, κοντά στους αγρότες, με μείωση της φορολόγησης, με στήριξη του ΕΛΓΑ, με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές, όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε».

Λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε νέο γύρο υποσχέσεων σε καφέ της Βόνιτσας, λέγοντας: «Και τους αγρότες μας θα βοηθήσουμε και τους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται από την ακρίβεια θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Και οι μισθοί στη χώρα μας θα εξακολουθούν να αυξάνονται, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα