Ολη η Ελλάδα στους δρόμους για Τέμπη και ακρίβεια!

Ποιοι συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία

Μαζικές διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με αφορμή τον έναν χρόνο από το δυστύχημα των Τεμπών αλλά και με αίτημα από τα συνδικάτα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πραγματική καταπολέμηση της ακρίβειας. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το Δημόσιο αλλά και μεγάλες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα του ιδιωτικού τομέα.

Στο λεκανοπέδιο

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν όλο το 24ωρο οι συρμοί σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) λόγω της συμμετοχής εφτά πρωτοβάθμιων σωματείων στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ λόγω στάσεων εργασίας των μελών του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας. Επιπλέον, για δεύτερη ημέρα τραβούν χειρόφρενο και τα ταξί, στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας του ΣΑΤΑ, που πραγματοποίησε χθες αυτοκινητοπορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με προορισμό το υπουργείο Μεταφορών στον Χολαργό.

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις με 24ωρες απεργίες ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, στα πλοία αλλά και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ειδικότερα, 24ωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, «αφενός, ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και, αφετέρου, στέλνοντας μήνυμα-απαίτηση προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τους σιδηροδρομικούς πάνω από όλους και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων».

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά στάθηκε απέναντι στον σιδηρόδρομο και στους σιδηροδρομικούς, οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν “όρθιο” τον σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν, καθώς χρόνια “φωνάζουν” προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, λόγω 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία. Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα αρχίσει στις 00.01 τα ξημερώματα και θα λήξει στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), με τις αεροπορικές εταιρίες να καλούν όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να γίνουν τυχόν αλλαγές στις ημερομηνίες. Ωστόσο, στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για το Δημόσιο συμμετέχουν με 24ωρη απεργία οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, έπειτα από απόφαση της ΟΛΜΕ. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία, ενώ τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Επιπλέον, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλαν τόσο η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) όσο και η ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς). «Ενας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. «Εναν χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ, στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» προσθέτει.

Τα βασικά αιτήματα:

• Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

• Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων.

• Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας.

• Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-17.

• Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

• Αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ.

• Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

• Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.ά.) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.


«Παραφωνία» η ΓΣΕΕ!

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση ΓΣΕΕ αποφάσισε απεργία για τις 17 Απριλίου, γυρνώντας την πλάτη ακόμη και στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών. Αντιθέτως, 24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει τα μεγαλύτερα εργατικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς κ.λπ.) αλλά και ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία.

Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, έπειτα από απόφαση της ΟΤΟΕ, σημειώνοντας ότι όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν αρκούν και, βέβαια, αφορούν περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει η ΠΟΕΣΥ, προκηρύσσοντας στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τις 10.00 έως τις 14.00.


Προγραμματισμένες συγκεντρώσεις

ΑΔΕΔΥ: 11.00 π.μ., πλατεία Κλαυθμώνος.

ΠΑΜΕ: 10.30 π.μ., Προπύλαια.

Φοιτητικοί σύλλογοι: 10.30 π.μ., Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη η προγραμματισμένη συγκέντρωση είναι για τις 10.30 το πρωί, στην Πάτρα την ίδια ώρα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λάρισα στις 10.30 στην κεντρική πλατεία της πόλης, στα Ιωάννινα την ίδια ώρα στο Εργατικό Κέντρο.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα