Ο φόβος καλύπτει τα φαινόμενα bullying

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρέθεσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, με αφορμή τη χθεσινή Πανελλήνια Ημέρα για τον Σχολικό Εκφοβισμό

Καθημερινότητα αποτελούν πλέον τα φαινόμενα βίας και bullying ανάμεσα σε ανηλίκους, με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή να παραθέτει τα σχετικά στοιχεία, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα για τον Σχολικό Εκφοβισμό, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων!

Οπως εξήγησε, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων αδυνατεί να «σπάσει» τη σιωπή του και να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ενήλικο, ενώ περίπου το 97% των παιδιών εκτιμάται ότι φοβάται να αναφέρει περιστατικά σχολικού διαδικτυακού εκφοβισμού στους εκπαιδευτικούς. «Ανατρέχοντας σε στοιχεία από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προκύπτει ότι στην Ελλάδα μόνο το 35% των παιδιών που έπεσαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθύνθηκε για βοήθεια σε κάποιον ενήλικο, και τέτοια μετρήσιμα δεδομένα κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάληψη δράσης από την πλευρά της Πολιτείας για να σπάσει η σιωπή» υπογραμμίζει η υφυπουργός, ενώ κάνει λόγο και για την πλατφόρμα stopbullying.gov.gr, που πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα:

«Εκεί θα μπορούν να υποβάλουν επώνυμες, σε αυτή τη φάση, αναφορές οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι γονείς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργήσει για την καταγραφή αναφορών και τη διαχείριση περιστατικών σε κάθε σχολική μονάδα της χώρας».

Η Ζέττα Μακρή υποστήριξε πως οι αναφορές θα εξετάζονται από δύο στελέχη σε κάθε σχολική μονάδα, τον διευθυντή και τον σύμβουλο Σχολικής Ζωής. «Στη συνέχεια θα προωθούνται όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Σε δεύτερο επίπεδο και όπου κρίνεται απαραίτητο, οι περιπτώσεις θα εξετάζονται από την τετραμελή Ομάδα Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που θα εδρεύει στις Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε., και θα αποτελείται από διευθυντή, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και σύμβουλο Εκπαίδευσης.

Τέλος, η επταμελής επιστημονική επιτροπή, που θα εδρεύει στο ΥΠΑΙΘΑ, θα προβαίνει στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων και την ανάπτυξη των απαραίτητων πρωτοκόλλων για τη συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας» υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πυλώνες, οι οποίοι συγκροτούν το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε: «Το υπουργείο Παιδείας τάσσεται με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα της ενημέρωσης, της πρόληψης και της κινητοποίησης κατά του φαινομένου της σχολικής βίας και εκφοβισμού, τόσο ως προς την παραδοσιακή έκφρασή τους όσο και ως προς τη διαδικτυακή διάστασή τους. Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και αναδεικνύουμε τη θεσμοθέτηση του συμβούλου Σχολικής Ζωής σε κάθε σχολική μονάδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τον θεσμό των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών και την αναγκαιότητα παρουσίας τους στα σχολεία. Προτεραιοποιούμε την ανάγκη για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας, την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων και απρόβλεπτων καταστάσεων και τη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος».

Την ίδια ώρα, την ανάγκη για λήψη μέτρων τόνισε με ημερίδα του το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή μαθητών του γυμνασίου, αλλά και του Θεατρικού Ομίλου. Στο πλαίσιο ενός θεατρικού, με αναπαράσταση μορφών βίας, ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία της δράσης κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας».

Το μήνυμα

Οπως ανέφερε η διευθύντρια του ΠΣΠΑ, Βασιλική Τσούνη, σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια, όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός. Το μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι να μη διστάζουν να εξωτερικεύουν έγκαιρα τα ζητήματα που τους απασχολούν και συνδέονται με τον εκφοβισμό και τη σχολική βία. Μάλιστα, την πρώτη ημέρα της πρωτοβουλίας οι μαθητές συμμετείχαν σε δράση στη πλατεία Συντάγματος, φορώντας μάσκες ή έχοντας κάνει μακιγιάζ που απεικόνιζε συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα