Μαφία! Εκβίαζαν επιχειρηματίες υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων

Η εγκληματική οργάνωση, που αποτελούνταν από 14 άτομα (επτά άνδρες και επτά γυναίκες), δρούσε από το 2023 αποσπώντας τεράστια ποσά από καταστηματάρχες για να μην τους επιβάλει πρόστιμα

Μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε στα πρότυπα της Μαφίας και μέσα στην «καρδιά» του Δήμου Αθηναίων «ξεδόντιασαν» τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και οδήγησαν στη Δικαιοσύνη 14 άτομα (επτά άνδρες και επτά γυναίκες), επίορκους υπαλλήλους, δημοτικούς αστυνομικούς και ιδιώτες που έπιναν το αίμα καταστηματαρχών για να μην τους τσεκουρώνουν με πρόστιμα.

Εκβιασμοί, πλαστογραφίες, χιλιάδες ευρώ μαύρου χρήματος, ιεραρχία μαφιόζων, μεταθέσεις όσων… ενοχλούσαν, ακόμα και αποθήκη του μαύρου χρήματος χαρακτήριζαν τη μαφία των δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Η αποκάλυψη της μαφίας του δήμου άρχισε με την έρευνα μιας καταγγελίας που έγινε τον περασμένο Απρίλιο από καταστηματάρχη που περιέγραφε εκβιασμούς από δημοτικούς υπαλλήλους και δημοτικούς αστυνομικούς. Η έρευνα των «Αδιάφθορων» οδήγησε σε μια Λερναία Υδρα, μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 με εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δωροδοκίες και δωροληψίες δημοσίων υπαλλήλων και κέρδη που προκαλούν ίλιγγο.

Η δομή

Ως αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των Δημοτικών Αστυνομικών αναφέρονται μία 43χρονη από την Αργυρούπολη και ένας 64χρονος από την Αθήνα, οι οποίοι είχαν «στρατολογήσει» τους υπολοίπους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα των δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης, υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου Κεντρικού Τομέα Αθηνών, καθώς και υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών.

Συγγενής της 43χρονης (άνδρας ηλικίας 41ετών) είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία παραλαμβάνοντας τα χρήματα του εκβιασμού από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη, ενώ εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης. Επίσης, 75χρονη συγγενής της 43χρονης και του 41χρονου είχε παραχωρήσει χώρο στο σπίτι της, που τον χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη του μαύρου χρήματος. Οι κατηγορούμενοι δημοτικοί υπάλληλοι ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) και είχαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητά της χωρίς τη συνδρομή τους.

Ο τρόπος δράσης

Τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας, στους οποίους πρόσφεραν και παρείχαν προστασία για να μην τους βεβαιώνουν διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις (π.χ. για τραπεζοκαθίσματα). Στη συνέχεια οι υπάλληλοι μέλη της οργάνωσης έκαναν ελέγχους στα «προστατευόμενα» καταστήματα,προκειμένου να εξαναγκαστούν να υποκύψουν στις εκβιάσεις, ενώ τους παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι υγειονομικά και ως προς τον χώρο που καταλάμβαναν. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι διενεργούντες τους ελέγχους υπάλληλοι έπαιρναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους και θα τους ταράζουν στα πρόστιμα.

Οι 14 συλληφθέντες κατηγορούνται για σωρεία αδικημάτων, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης εννέα υπάλληλοι, οι οποίοι υποβοηθούσαν τους δημοτικούς αστυνομικούς χωρίς να έχουν διαρκή συμμετοχή στις παράνομες ενέργειές τους, έτσι δεν συνελήφθησαν κατά την αυτόφωρη διαδικασία.


Πάνω από 700.000 € ο ετήσιος τζίρος της οργάνωσης

Από την έως τώρα έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν προκύψει 47 περιπτώσεις εκβίασης καταστηματαρχών. Το συνολικό παράνομο όφελος από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των 700.000 ευρώ ανά έτος.

Οπως αποκαλύφθηκε, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 6.000 έως 16.000 ευρώ τον χρόνο από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 το χρόνο από περίπτερα, ενώ από 1.000 έως 35.000 άρπαζαν για να κάνουν τα στραβά μάτια σε παραβάσεις. Στη συνέχεια έκαναν μεταξύ τους τη μοιρασιά στα κέρδη.

Στον «μαύρο» τιμοκατάλογο που είχαν επιβάλει τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβανε κάθε υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας από 3.000 έως και 6.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε εκβιαζόμενο καταστηματάρχη. Κάθε υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης από 1.000 έως 2.500 ευρώ. Για κάθε υπάλληλο Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου το ποσό ανερχόταν από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού λάμβαναν ανά περίπτωση από 6.000 έως και 10.000 ευρώ.

Μέτρα προστασίας

Προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή η δράση τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους, καθώς οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Για τη δυσώδη αυτή υπόθεση χθες ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι τέθηκαν σε αργία. «Ξεκαθαρίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων. Γι’ αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα συνεργάστηκε με τις αρμόδιες Αρχές και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο τους με όποιον τρόπο κρίνεται αναγκαίος για την ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα