Τέλος στη δράση επικίνδυνης εγκληματικής ομάδας που «ρήμαζε» ηλικιωμένους σε ολόκληρη τη χώρα έθεσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πειραιά. Οι δράστες, προσποιούμενοι λογιστές ή τεχνικούς εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, κατάφερναν να αποσπούν τεράστια χρηματικά ποσά και κοσμήματα.
Η αστυνομική έρευνα οδήγησε στην ταυτοποίηση τριών μελών της συμμορίας, ενώ δύο από αυτούς, ηλικίας 41 και 44 ετών, συνελήφθησαν στις 23 και 24 Ιουλίου σε Άνδρο και Αγία Βαρβάρα.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε ογκώδης δικογραφία για σύσταση και ένταξη σε συμμορία, διακεκριμένες κλοπές, ληστεία, υπεξαίρεση και απάτες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Χαρακτηριστικό της θρασύτητάς τους είναι το γεγονός ότι κατά τη σύλληψη του 44χρονου βρέθηκαν στην κατοχή του κοσμήματα που είχαν αφαιρεθεί μόλις την προηγούμενη ημέρα από ηλικιωμένη γυναίκα, τα οποία κατασχέθηκαν και της επιστράφηκαν.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση, η συμμορία δρούσε τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούνιο με οργανωμένο σχέδιο και διακριτούς ρόλους. Αρχικά πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις σε ηλικιωμένους χρησιμοποιώντας «τηλέφωνα-φαντάσματα» εγγεγραμμένα σε ανύπαρκτα πρόσωπα.
Προφασιζόμενοι είτε εικονικές οφειλές στην Εφορία είτε άμεσο κίνδυνο βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς στο σπίτι, έπειθαν τα έντρομα θύματα να συγκεντρώσουν όλες τις οικονομίες και τα τιμαλφή τους σε συγκεκριμένα σημεία.
Όσο το θύμα παρέμενε απασχολημένο στο τηλέφωνο, άλλα μέλη της οργάνωσης κατέφθαναν στο σημείο με ενοικιαζόμενα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα, έμπαιναν στα σπίτια και αφαίρεσαν τις λείες τους. Στις έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των κατηγορουμένων βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος μισθωτηρίων συμβολαίων οχημάτων.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης σε Άνδρο, Νάξο, Πεντέλη, Πειραιά, Κιλκίς και Τριφυλία Μεσσηνίας. Η συνολική λεία από την παράνομη δραστηριότητά τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 330.000 ευρώ, ενώ η άμεση ζημία στις ήδη βεβαιωμένες υποθέσεις ξεπερνά τις 120.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ήδη στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

