Στην καρδιά του αστικού ιστού της Αττικής χτύπησε χθες η πύρινη λαίλαπα, απειλώντας σπίτια και οικισμούς στο Χαϊδάρι, με τους κατοίκους να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την καταστροφή να πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τις αυλές τους. Οι φλόγες ήταν ανεξέλεγκτες και λίγο έλειψε να φτάσουν ως το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δαφνί», καταρρίπτοντας με τον πιο ωμό τρόπο τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας περί επιχειρησιακής θωράκισης της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστσίας Ευάγγελος Τουρνάς παρέμειναν και χθες εξαφανισμένοι, για τρίτη ημέρα, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα, από τη μία άκρη ως την άλλη, ήταν παραδομένη στις φλόγες, πληρώνοντας το κόστος μιας πολιτικής που επενδύει στην επικοινωνία περισσότερο από την πρόληψη. Η πυρκαγιά στη δυτική Αττική εκδηλώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 15.30 στις παρυφές του Ποικίλου Ορους. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε από τα Νεόκτιστα Ασπροπύργου προς το Χαϊδάρι, με συνέπεια στις 16.03 να ενεργοποιηθεί το πρώτο μήνυμα από το 112, ενώ στις 16.22 δόθηκε εντολή εκκένωσης της Αφαίας και του Ανω Δάσους Χαϊδαρίου προς το Περιστέρι.
Τουλάχιστον 17 ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στα νοσοκομεία Αττικόν και Δρομοκαΐτειο. Σε ετοιμότητα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαϊδαρίου, Μιχάλη Σελέκο, ήταν χθες και λεωφορεία του δήμου, παραμένοντας έξω από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, έτοιμα να συνδράμουν σε ενδεχόμενη γενική εκκένωση. Στο σημείο επιχείρησαν 95 πυροσβέστες με έξι ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, 22 οχήματα, επτά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, με τη συνδρομή υδροφόρων των Δήμων Ασπροπύργου, Φυλής, Πετρούπολης και Περιστερίου.
Πύρινη κόλαση και στη Βοιωτία
Την ίδια στιγμή, η Βοιωτία μετατρεπόταν στο δυσκολότερο μέτωπο της χώρας. Οι πυρκαγιές σε Καλαμάκι και Ξηρονομή εξαπλώνονταν το απόγευμα ανεξέλεγκτα, ενώ το μέτωπο κινήθηκε προς τον παραλιακό οικισμό του Αγίου Βασιλείου. Το 112 ζήτησε την απομάκρυνση κατοίκων από το Πόρτο Γερμενό και το Προσήλι προς τη Μάνδρα μέσω Βιλίων, καθώς οι ισχυροί άνεμοι άλλαζαν διαρκώς την κατεύθυνση της φωτιάς. Η αγωνία κορυφώθηκε όταν κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στο λιμάνι του Αγίου Βασιλείου.
«Θα γίνουμε νέο Μάτι. Μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Θα καούμε ζωντανοί» δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής, περιγράφοντας τον φόβο ανθρώπων που έβλεπαν το μοναδικό δίκτυο διαφυγής να απειλείται από τις φλόγες. Για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών κινητοποιήθηκαν πλοίο και ταχύπλοο του Πυροσβεστικού Σώματος, πλωτά μέσα του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη, τα οποία μετέφεραν συνολικά 254 άτομα.
Ενδεικτικό της δραματικής έκτασης που έλαβε το μέτωπο είναι το γεγονός ότι στο σημείο επιχειρούσαν ως αργά 215 πυροσβέστες με δέκα ομάδες δασοκομάντος, 57 οχήματα, μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η ομάδα «Δευκαλίων» του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών
ζωνών.
Η πύρινη δοκιμασία, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στην Αττική και τη Βοιωτία. Νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα στις Νεραντζιές Αιγιαλείας στην Αχαΐα, κοντά στην περιοχή Ακολη, όπου κινητοποιήθηκαν 44 πυροσβέστες, δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο, ενώ μήνυμα του 112 κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Ταυτόχρονα, ενεργά μέτωπα έκαιγαν στην Αρτα, όπου επιχείρησαν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες και συνολικά 8 αεροσκάφη, και στην Αργολίδα ρίχτηκαν στη μάχη 125 πυροσβέστες με τη συνδρομή ακόμη οκτώ εναέριων μέσων, ενώ οι αναζωπυρώσεις σε Ρέθυμνο και Πάρο κρατούσαν σε διαρκή πίεση τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ο αρχιπύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης ανακοίνωσε χθες ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 51 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ συνολικά οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούσαν σε 73 μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα. Παρά τη
διάθεση όλων των διαθέσιμων εναέριων μέσων οι θυελλώδεις άνεμοι δυσχέραιναν σημαντικά τις επιχειρήσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατές η ασφαλής λήψη νερού και η αποτελεσματική επέμβαση από αέρος.
