Ικανοί για το χειρότερο

Όταν μια προβληματική κατάσταση επαναλαμβάνεται, παύουν οι δικαιολογίες περί κακής συγκυρίας, τυχαίας αστοχίας ή έκτακτων συνθηκών. Η σημερινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια λάθη, γιατί αρνείται να δει κατάματα την αλήθεια και να τη διορθώσει. Πολιτεύεται ευκαιριακά, με επικοινωνιακή στόχευση και μακριά από τα αληθινά προβλήματα του κόσμου.

Το φιάσκο με τα self tests που αποκαλύφθηκε μόλις τα προμηθεύτηκαν τα φαρμακεία δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέχεια του «σκόιλ ελικίκου» και των μασκών – τεντόπανων που παρέλαβαν οι μαθητές. Είναι η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο και μάλιστα με αδιαφανείς όρους. Σαν να ενδιαφέρονται οι κυβερνώντες πρωτίστως για το ποιος θα πάρει μια δουλειά και όχι για το τι θα παραδώσει και πώς αυτό θα είναι χρήσιμο για τους πολίτες.

Στα φαρμακεία έφτασαν παρτίδες με self tests σε πακέτα των 25 που χρειάζονται νέα συσκευασία και θύμιζαν χονδρική πώληση. Σαν τα παλιά μπακάλικα που πουλούσαν χύμα φασόλια, φακές και ρύζι! Όμως η υγειονομική διαχείριση μιας πανδημίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τέτοιον ανεύθυνο τρόπο. Οι βασικοί κανόνες προβλέπουν ότι τα τεστ θα πρέπει να είναι ατομικά και να μην παρεμβαίνει κανένα ανθρώπινο χέρι (πλην του ασθενούς) για να τα… συναρμολογήσει. Ούτε αυτό, όμως, δεν μπόρεσε να διασφαλίσει η κυβέρνηση.

Η αιτία όλων των παραπάνω πιθανόν να είναι η βιασύνη να παρουσιαστούν αποτελέσματα μέσα στο χάος της αποτυχημένης διαχείρισης. Ή οι λάθος προδιαγραφές, όπως ακριβώς είχε συμβεί με τις μάσκες των μαθητών. Σε κάθε περίπτωση ο πανικός αποδείχθηκε κακός σύμβουλος. Τα αποτελέσματα φάνηκαν και είμαστε ακόμα στην αρχή. Όλη αυτή ιστορία μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη κωμωδία, που όμως θα πληρώσουμε (άλλη μια φορά) πολύ ακριβά!

Και τέλος αναμένεται να αποδειχθεί ποιοι ωφελήθηκαν από τον διαγωνισμό των δύο ημερών, τις κινήσεις πανικού και την ξαφνική σπουδή να προμηθευτούμε άρον άρον τα συγκεκριμένα τεστ, που σε τελική ανάλυση είναι ιδιαιτέρως αναξιόπιστα και ενδεχομένως να περιπλέξουν τα πράγματα. Οταν έρθουν όλες οι παρτίδες των παραγγελιών στα φαρμακεία, θα έχουμε την πλήρη εικόνα. Και για τις εταιρίες που ευνοήθηκαν (εμφανείς και αφανείς ή μητρικές), αλλά και για τη χρησιμότητα αυτού του μέτρου. Προς το παρόν επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά η έλλειψη σχεδίου, αποτελεσματικότητας και συντονισμού στη διαχείριση πτυχών της πανδημίας. Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα, απ’ ό,τι φαίνεται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα