Η αποτύπωση της αποτυχίας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και σε ό,τι έχει σχέση με τις στρατηγικές, μακροπρόθεσμες επιλογές της χώρας. Αυτό αποτυπώθηκε με σαφήνεια στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στη δημοσκόπηση την οποία έκανε η εταιρία RealPolls για λογαριασμό της «δημοκρατίας».

Η δυσφορία των πολιτών είναι έκδηλη σε σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνία: από την ακρίβεια μέχρι την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή και από τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών μέχρι τα ποσοστά εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Από τις απαντήσεις των πολιτών στις ερωτήσεις της δημοσκόπησης αξίζει να σημειωθούν οι ακόλουθες: Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στα νοικοκυριά είναι ανεπαρκή κατά τη γνώμη του 89,4% των ερωτηθέντων. Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι το κύμα της ακρίβειας οφείλεται αποκλειστικά στις διεθνείς εξελίξεις πείθει μόνο το 31,2%.

Όσο άσχημη είναι η εικόνα στο εσωτερικό της χώρας άλλο τόσο δεινή φαντάζει και στις εξωτερικές υποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης οι ερωτηθέντες απέδωσαν για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο αποκλειστική ευθύνη στη Ρωσία σε ποσοστό το 28%, ενώ στην Ουκρανία μόλις το 2,1%. Επίσης, στη σχετική αποτίμηση των δεδομένων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας οι δυτικές δυνάμεις «θεωρούνται υπεύθυνες» κατά 31,1%, ενώ συνολικά όλους τους παραπάνω θεωρεί συνυπεύθυνους το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 37,1%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δείχνουν ως μόνη υπεύθυνη τη Ρωσία σε ποσοστό μόλις 55%. Οι εντονότερες δε αντιδυτικές απαντήσεις προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης.

Οι Έλληνες στο μείζον ζήτημα της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία είναι αντίθετοι με την απόφαση της κυβέρνησης. Μόλις το 27% εξέφρασε θετική άποψη (κυρίως οπαδοί της Ν.Δ. και δευτερευόντως του ΚΙΝ.ΑΛ.), ενώ ήταν χαμηλό και το ποσοστό των θετικών γνωμών για την πρόσκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, καθώς το 55% εκφέρει αρνητικές γνώμες έναντι του 38% των θετικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσοστά καταγράφηκαν πριν από την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, η οποία κατέληξε σε φιάσκο, αφού δόθηκε ο λόγος σε ενόπλους του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Τα παραπάνω δείχνουν την οργή των πολιτών με την κυβέρνηση. Όμως το πιο δυσοίωνο στοιχείο όλων είναι η έλλειψη προοπτικής. Η κυβέρνηση αποτυγχάνει, αλλά και η αντιπολίτευση με τα αξεπέραστα προβλήματα και τις αδυναμίες της ουδέναν πείθει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Το 60,5% θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έκανε κάτι καλύτερο στο ζήτημα της ακρίβειας.

Και η φθορά του πολιτικού συστήματος συνεχίζεται…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα