Τα συνεχή λάθη με τον κορονοϊό

Οι μόνοι που δεν έχουν κάνει λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού είναι μάλλον οι Ελληνες αξιωματούχοι και οι εγχώριοι λοιμωξιολόγοι. Ολοι αυτοί που επιμένουν (παρά τις ακατανόητες αποφάσεις τα τελευταία δυόμισι χρόνια) ότι έλαβαν τα σωστά μέτρα, κι ας τρέλαναν τον κόσμο με τα «μπρος – πίσω» και τις αλλοπρόσαλλες επιλογές τους. Τα ίδια και ακόμα περισσότερα ισχύουν για τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και τον πυρήνα της κυβέρνησης, που κάθε τόσο πανηγυρίζει, παρότι θρηνούμε πάνω από 30.000 νεκρούς.

Σε αντίθεση με τους δικούς μας… Πάπες, που, ως φαίνεται, έχουν το αλάθητο, οι Αμερικανοί ειδικοί ομολόγησαν χθες επισήμως ότι απέτυχαν παταγωδώς. Τόσο ως προς την έγκαιρη δράση για τον Covid όσο και για τα μέτρα που έλαβαν, πολλά εκ των οποίων δεν είχαν λογική, συνοχή και σαφήνεια.

Η διευθύντρια του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, γνωστού ως CDC, δρ Rochelle Walensky, δήλωσε χθες ότι «επί 75 χρόνια η δημόσια υγεία προετοιμαζόταν για τον Covid-19, αλλά στη μεγάλη μας στιγμή η απόδοσή μας δεν ανταποκρίθηκε αξιόπιστα στις προσδοκίες». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι άργησαν να αναγνωρίσουν την ποσότητα του ιού που εισήλθε στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, ότι άργησαν να συστήσουν στους ανθρώπους να φορούν μάσκες, αλλά και να ανακοινώσουν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα, καθώς και να εντείνουν τα τεστ για νέες παραλλαγές.

Ο οργανισμός έχει αντιμετωπίσει κριτική για μπερδεμένες οδηγίες σε τομείς που κυμαίνονται από τις μάσκες έως την απομόνωση, όπου πραγματικά τα έκανε «μπάχαλο» (κάτι που συνέβη φυσικά και στην Ελλάδα) με τα λίγα τεστ, τα οποία μάλιστα κάποια στιγμή δεν ήταν απαραίτητα για να βγει κανείς από την καραντίνα.

Από τους πρώτους ακόμα μήνες της πανδημίας, λίγοι σοβαροί και τολμηροί καθηγητές, όπως ο σπουδαίος Ελληνας Ιωάννης Ιωαννίδης, είχαν ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τους μεγάλους οργανισμούς των ισχυρών χωρών αλλά και τον ΠΟΥ, και λοιδορήθηκαν. Στην Ελλάδα, κάποιοι εξυπνάκηδες τους αποκάλεσαν μάλιστα «ψεκασμένους». Αραγε, τώρα που ήρθε η ώρα της ομολογίας των λαθών, τι έχουν να πουν; Μάλλον κάνουν τους ανήξερους…

Πρέπει άμεσα να ανοίξει και στη χώρα μας η σχετική συζήτηση. Να ομολογηθούν τα λάθη και οι αστοχίες για να μην ξανασυμβούν. Το ζήτημα αφορά τη δημόσια υγεία και δεν είναι πρωτίστως πολιτικό. Αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη αίσθηση ευθύνης. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Μάλλον θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τους «σοφούς» τηλελοιμωξιολόγους και τους ανεπαρκείς επιτελείς του υπουργείου Υγείας…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα