Άσκηση μερικής εθνικής κυριαρχίας

Οι Τούρκοι ζητούν αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου. Η κυβέρνηση, τουλάχιστον στα λόγια, αρνείται -και πολύ σωστά- να το πράξει. Η άσκηση εθνικής κυριαρχίας δεν αναστέλλεται ούτε ελαττώνεται ούτε… αναβάλλεται, όταν το απαιτούν διεκδικητικοί γείτονες, ούτε αν το «συνιστούν» σύμμαχοι, φίλοι, οργανισμοί, αμυντικοί συνασπισμοί ή άλλοι τινές. Ωστόσο, η εθνική κυριαρχία ασκείται μερικώς στην ελληνική επικράτεια και αυτό συμβαίνει για λόγους όχι στρατιωτικούς ή διπλωματικούς, αλλά ιδεολογικούς.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τη ροή των ειδήσεων που αφορούν τις ένοπλες κινητοποιήσεις ομάδων Ρομά, που δήθεν εξεγέρθηκαν λόγω των πυρών που έριξε αστυνομικός κατά τη διάρκεια καταδίωξης σε δεκαεξάχρονο, αλλά στην ουσία έχουν βρει αφορμή να καταστρέψουν και να πλιατσικολογήσουν ανενόχλητοι.

Πολίτες έχουν χτυπηθεί από πυρά καραμπίνας, έχουν ξυλοδαρθεί κι έχουν πέσει θύματα ληστείας, ολόκληρες περιοχές εισπνέουν δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις από τις πυρκαγιές που ανάβουν οι ομάδες κρούσης των Ρομά, οχήματα των αστικών συγκοινωνιών έχουν δεχθεί επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ, και έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς, επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω της έκνομης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί – κι όλα αυτά υπό τα απαθή βλέμματα εκείνων που φέρουν την ευθύνη για τη λειτουργία του κράτους.

Οι νομοταγείς ελληνες πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους και ως αντίτιμο λαμβάνουν χλεύη, ανασφάλεια, επιθέσεις συμμοριών, ληστείες, διαρρήξεις, στέρηση της ελευθερίας τους, μια και δεν μπορούν να κινηθούν άνετα σε διάφορα σημεία της επικράτειας και όλα αυτά συνοδευόμενα με κατηγορίες περί… ρατσισμού.

Η κατάσταση είναι κάτι χειρότερο από εξοργιστική: είναι αποκαρδιωτική. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην τήρηση της τάξης ήταν από την αρχή της θητείας της κακές και όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνονται. Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα μεριμνήσουν να τηρηθεί ο νόμος μόνο όταν αυτός στρέφεται εναντίον της πλειοψηφίας – κι η αναφορά γίνεται για τη δυσβάσταχτη φορολογία, τα «δικαιώματα» των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών κ.ά.

Όταν πρόκειται για τραμπουκικές μειοψηφίες, που δεν αφήνουν λίθο επί λίθου, ασκούνται… μερικώς η εθνική κυριαρχία και η κρατική εξουσία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα