Αήττητα συντάγματα θεών

Η ελληνική γη εκδικείται τον σκοταδισμό βγάζοντας από τα σπλάχνα της τα θαύματα του αστροφωτισμένου πολιτισμού μας

Αυτά τα κομψοτεχνήματα που βλέπετε στις φωτογραφίες βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας στα Χανιά και σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού είναι «σύνταγμα γλυπτών, μικρού μεγέθους, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος (συνολικού ύψους με τη βάση περίπου 0,54 μ., χωρίς τη βάση 0,35 μ.). Η Αρτεμις, προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο αδελφός της Απόλλων από μάρμαρο. Η θεά, σε εξαιρετικά καλή κατάσταση διατήρησης, με τα άκρα της σωζόμενα εξ ολοκλήρου, στεκόταν σε περίτεχνη χάλκινη βάση σχήματος κιβωτιδίου. Αποδίδεται με τον κοντό ζωσμένο χιτώνα της, σε έντονο διασκελισμό, έτοιμη να τοξεύσει. Εντυπωσιακή είναι η διατήρηση του ένθετου λευκού υλικού που είχε χρησιμοποιηθεί για την απόδοση της ίριδας των ματιών της.

Πιο λιτός στην απόδοσή του ο Απόλλων έρχεται σε αντίθεση με την εμφατική απεικόνιση της κυρίαρχης στην πόλη θεάς. Ωστόσο, και το γλυπτό αυτό είναι έργο πολύ καλής εκτέλεσης, με σπάνια διατήρηση της ερυθρής βαφής στο στήριγμά του».

Φθόνος

Κι όσο η πατρίδα βγάζει στο φως τα γλυπτά συντάγματα των θεών τόσο οι λεγεώνες των ευρωδαιμόνων θα σκυλιάζουν από τη ζήλια, το μίσος και το σύμπλεγμα ιστορικής μειονεξίας που τους βασανίζει (και δεν το μολογάνε οι μπαγάσηδες να ξαλαφρώσουν). Κι όσο αντικρίζουν την ίδια την αρμονία του ελληνικού πολιτισμού συμπυκνωμένη και εκπεφρασμένη σε έργα τέχνης, σε κείμενα, αρχιτεκτονήματα και ιδέες άλλο τόσο θα περιφρονούν, θα επιτίθενται, θα προσπαθούν να διασύρουν και να διαλύσουν τους νόμιμους κληρονόμους αυτών των θησαυρών.

Και θα κάθονται σαν τους τελειωμένους, που δεν τους απέμεινε τίποτε άλλο παρά οι διαστροφές, η κακία τους και ο φθόνος, να ξερνάνε χολή και όξος από τα απύλωτα στόματά τους, καθυβρίζοντας τους Ελληνες και αποκαλώντας τους «απατεώνες, αχρήστους, τεμπέληδες και τρακαδόρους». Δεν πειράζει, παιδιά, θα σας περάσει. Οι πρώτες εκατό μυριάδες χιλιετίες είναι δύσκολες.

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα