Σοκ! Εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Σκηνές «ροκ» από οπαδούς του Τραμπ ενώ το Κογκρέσο επικύρωνε τη νίκη Μπάιντεν. Έβγαλαν τα όπλα οι φρουροί

Χάος επικρατούσε χθες στις ΗΠΑ, με τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων να καταγράφουν εικόνες πρωτοφανείς τόσο για τη χώρα όσο όμως και για την Ουάσινγκτον, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και σε οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, όταν οι τελευταίοι παραβίασαν οδοφράγματα στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας τους εναντίον του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο!

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία προχώρησε αρχικά στην εκκένωση των γραφείων του Κογκρέσου και αμέσως μετά στον αποκλεισμό του, καθώς διαδηλωτές κινήθηκαν προς την περίμετρο, ενώ ορισμένοι από αυτούς ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν! Μάλιστα οι Αρχές έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, αλλά τα πράγματα όσο περνούσαν η ώρα ξέφευγαν από τον έλεγχο.

Ομάδες διαδηλωτών, ευρισκόμενοι πια εντός του Καπιτωλίου και κρατώντας αμερικανικές σημαίες ή σημαίες με το σύνθημα «Ο Τραμπ είναι ο πρόεδρός μου» επιδίδονταν σε απαράδεκτες πράξεις, με πολλούς από αυτούς να πλιατσικολογούν αντικείμενα που βρίσκονταν στα γραφεία, ενώ άλλοι πόζαραν για φωτογραφία στο βήμα των ομιλητών! Συγχρόνως, πληροφορίες ανέφεραν χθες πως μία γυναίκα φέρεται να τραυματίστηκε έπειτα από πυροβολισμό που δέχθηκε μέσα στο Καπιτώλιο. Οπως μετέδιδε το CNN, επικαλούμενο δύο πηγές, η άτυχη γυναίκα δέχτηκε σφαίρα στο στήθος και η κατάσταση της υγείας της χαρακτηριζόταν κρίσιμη, ενώ ρεπορτάζ έκαναν λόγο και για τραυματισμένους αστυνομικούς! Αλγεινή εντύπωση την ίδια στιγμή προκάλεσαν και οι εικόνες με αστυνομικούς, που μετά από «αιτήματα» εισβολέων, πόζαραν για… selfies. Εξάλλου πολλά ερωτήματα γέννησε η στάση του Πενταγώνου, που αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα για ανάπτυξη των δυνάμεων της Εθνοφρουράς γύρω και εντός του Καπιτωλίου.

Γεγονός που έκανε κάποιους χθες να μιλάνε μέχρι και για στάση… πραξικοπηματικού χαρακτήρα. Αργότερα, ωστόσο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωνε πως στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί με ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου πάντως κατήγγειλαν ανοικτά απόπειρα «πραξικοπήματος», με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Τραμπ. «Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει» ανέφερε στο twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ.

Μάταια πάντως χθες ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Με tweet του απηύθυνε έκκληση στους υποστηρικτές του να μην προκαλέσουν επεισόδια, σημειώνοντας: «Σας παρακαλώ υποστηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε φιλήσυχοι». Δηλώσεις έκανε, βέβαια, και o εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Τραμπ να βγει ζωντανά στην τηλεόραση και να απαιτήσει τον τερματισμό της «πολιορκίας» του Καπιτωλίου, κάνοντας λόγο για μια «πρωτοφανή επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία».

Εκρηκτικός μηχανισμός

Η ένταση πάντως επεκτείνονταν χθες και εκτός Καπιτωλίου. Εκρηκτικός μηχανισμός, που τελικά απενεργοποιήθηκε, εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανού Κόμματος, ανέφερε δημοσιογράφος των «New York Times», ενώ πληροφορίες έκαναν λόγω και για εκκένωση των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος. Αίσθηση δε προκάλεσε και ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων για έφοδο -και κατάληψη- κυβερνητικού κτιρίου στο Κάνσας.

Προτού συμβούν όλα αυτά, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προγραμματισμένης ομιλίας του στην Ουάσινγκτον έδινε το στίγμα πως δεν θα εγκαταλείψει τον ανένδοτο, ενάντια στο αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο αμφισβητεί από την πρώτη στιγμή.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε την ήττα». Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα