Ο Ζελένσκι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση και περισσότερες κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ επιστρατεύτηκαν οι πολίτες 18 έως 60 ετών

Από τη Θεανώ Καρούτα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται από σήμερα και για 30 ημέρες η Ουκρανία, έπειτα από πρόταση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του από τη Δύση και περισσότερες κυρώσεις προς τη Μόσχα, λέγοντας πως η Ουκρανία βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με την απειλή εισβολής.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης -το οποίο εγκρίθηκε από την ουκρανική Βουλή- προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας, προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον κριθεί αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν τη χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, το Κίεβο αποφάσισε την επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18 έως 60 ετών, με μέγιστο χρόνο επιστράτευσης το ένα έτος. Να σημειωθεί πως η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της, ενώ ζήτησε από τους σχεδόν 3.000.000 Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να την εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν. «Πρέπει η Ρωσία να ξαναβρεί το μονοπάτι της διπλωματίας, να αποσύρει τα στρατεύματά της, να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή» σημείωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Εθνη.

Στο μεταξύ, χθες, πολλοί επίσημοι ιστότοποι κυβερνητικών υπηρεσιών και όχι μόνο, μπήκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτούς.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φιοντόροφ ανέφερε ότι η επίθεση -της οποίας η προέλευση παραμένει αδιευκρίνιστη- άρχισε αργά το απόγευμα, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία πολλών τραπεζών και υπουργείων. Την ίδια ώρα, πάντως, οι Ουκρανοί πολίτες που διαμένουν εκτός Κιέβου φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το πολεμικό κλίμα.

Σοκαριστικό ρεπορτάζ του Business Insider ανέφερε χθες πως γονείς στις επαρχίες της Ουκρανίας στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με αυτοκόλλητα στα ρούχα τους που αναγράφουν τις ομάδες αίματός τους καθώς και τα στοιχεία τους, κάτι που ορισμένα σχολεία κατέστησαν υποχρεωτικό.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Σύμφωνα με το Reuters, δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνθηκαν χθες το βράδυ προς το Ντόνετσκ, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων. Το ένα κονβόι περιελάμβανε εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, ενώ αμερικανικές δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν λίγες ώρες νωρίτερα, νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Νωρίτερα η Μόσχα άρχισε την απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού της από την Ουκρανία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε πως ετοιμάζεται ήδη η απάντηση -«ισχυρή και αισθητή»- στις αμερικανικές κυρώσεις. Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς και ξεκαθάρισε πως η αναγνώριση δεν πρόκειται να ανακληθεί.

Μετά το πρώτο σοκ, πάντως, οι αγορές χθες αντέδρασαν ψύχραιμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι μετοχές στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις εξελίξεις, ενώ και η Wall Street ανέκτησε τις απώλειες που είχε καταγράψει την προηγούμενη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα