Μυστικές συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Δημοσίευμα της «WSJ» αναφέρει πως κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διοίκησης είχαν διαβουλεύσεις με ανώτατους αξιωματούχους της Μόσχας, με σκοπό την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στα πεδία

Οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν στην Ουκρανία, ενώ η ρωσική επίθεση στοχεύει πια τις ενεργειακές δομές της χώρας – ποντάροντας πάντα τα «λεφτά» της στον επερχόμενο σκληρό χειμώνα, τον οποίο ιστορικά η Μόσχα σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων χρησιμοποιούσε ως άτυπο σύμμαχό της.

Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που συνεχίζονται όμως, εντείνεται και η μυστική διπλωματία καθώς φαίνεται. Αλλωστε, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σφοδρή σύγκρουση -που έχει ανοίξει και σοβαρότατες οικονομικές πληγές- επιθυμούν κάποια στιγμή να τερματιστεί.

Τελευταίο «επεισόδιο» σε όλη αυτή τη διπλωματική… ακολουθία αποτελούν όσα περιγράφονται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» («WSJ»), σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον και δη κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διοίκησης φέρεται ότι διεξήγαγαν συνομιλίες που έχουν κρατηθεί μυστικές με ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους, με σκοπό την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο, «ένα ατύχημα» όπως το περιγράφουν αναλυτές, θα περιέπλεκε περισσότερο την ήδη ιδιαιτέρως περίπλοκη συνθήκη που επικρατεί ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, και πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν διεξήγαγε συνομιλίες με συμβούλους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την ελπίδα να μειωθεί ο κίνδυνος ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαχυθεί ή να κλιμακωθεί σε πυρηνική σύγκρουση.

Το Κρεμλίνο εντούτοις τη Δευτέρα αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του ρεπορτάζ της «Wall Street Journal». «Δεν έχουμε τίποτα να πούμε για αυτό το δημοσίευμα» δήλωσε ορθά κοφτά στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Την ίδια στιγμή, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να μπει σε συζήτηση και για το άλλο δημοσίευμα, αυτό της άλλης έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία.

«Λοιπόν, δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι» είπε αναφερόμενος σε αυτό ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω πως υπάρχουν ορισμένα αληθή ρεπορτάζ, αλλά ως επί το πλείστον είναι ρεπορτάζ που είναι απλές εικασίες», και εν συνεχεία προέτρεψε τους δημοσιογράφους που του έκαναν την ερώτηση για το θέμα να έρθουν σε επαφή είτε με τον Λευκό Οίκο είτε με την ίδια την εφημερίδα. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως ενώ η Ρωσία παραμένει «ανοικτή» σε συνομιλίες, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με το Κίεβο λόγω της άρνησης του τελευταίου να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία. Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί πως λίγες, πραγματικά μετρημένες στα δάχτυλα, υψηλού επιπέδου επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν δημοσιοποιηθεί κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ουάσινγκτον επιμένει πως οποιεσδήποτε συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Τέλος, χθες Δευτέρα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις από την πλευρά του Βερολίνου, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι επίσης διστακτική να συμμετάσχει σε αυτές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα