Στα κάγκελα η Μόσχα για τα πυρομαχικά

Οργή μετά την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας άνω του 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου

Πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου περιλαμβάνει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων που αποστέλλει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία – ένα πακέτο το οποίο όμως προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μάλιστα και επίσημα από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών προς τους Ουκρανούς θα περιλαμβάνει επίσης αντιαρματικά συστήματα, τακτικά συστήματα αεροναυτιλίας και πρόσθετα πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS).

Η ανακοίνωση συμπίπτει με την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο, σε μια χειρονομία υποστήριξης, καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής διανύει τον τέταρτο μήνα της με μικρά μόνο κέρδη. Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει επίσης πάνω από 665.000.000 δολάρια σε νέα στρατιωτική και πολιτική βοήθεια για την ασφάλεια και εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της αεράμυνας της Ουκρανίας και άλλων τομέων. Αν και η Βρετανία έστειλε πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή από τις ΗΠΑ.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον κατήγγειλε την απόφαση ως ένδειξη απανθρωπιάς, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αυταπατώνται αρνούμενες να αποδεχθούν την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ τόνισε μάλιστα από την πλευρά του πως «δεν πρόκειται απλώς για ένα βήμα κλιμάκωσης, αλλά για μια αντανάκλαση της εξωφρενικής αδιαφορίας της Ουάσινγκτον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης αυτού του είδους των πυρομαχικών σε μια εμπόλεμη ζώνη. Είναι, ουσιαστικά, μια εγκληματική ενέργεια, δεν μπορώ να κάνω άλλη εκτίμηση».

Ο Ρώσος υφυπουργός επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου λόγω της δυτικής πίεσης στη χώρα του, όπως δήλωσε. «Τώρα αυτή η πίεση ισορροπεί επικίνδυνα στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων» εκτίμησε. Η Ρωσία κατηγορεί εδώ και καιρό τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να εξαπολύσει έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με στόχο τη στρατηγική ήττα της Μόσχας.

Η αντεπίθεση

Ο Μπλίνκεν πάντως χαιρέτισε την πρόοδο στην αντεπίθεση και δήλωσε για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ: «Αυτή η νέα βοήθεια θα συμβάλει στη διατήρησή της και στην οικοδόμηση περαιτέρω δυναμικής». Τα βλήματα των 120 χιλιοστών θα χρησιμοποιηθούν για τον οπλισμό των 31 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραδώσουν στην Ουκρανία το φθινόπωρο.

Τέτοιου είδους θωρακισμένα βλήματα αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να καταστρέφουν τα σοβιετικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων T-72 που αντιμετωπίζει τώρα η Ουκρανία στην αντεπίθεσή της. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι υποπροϊόν της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου που απαιτείται για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Οι σφαίρες διατηρούν κάποιες ραδιενεργές ιδιότητες, αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν πυρηνική αντίδραση όπως θα έκανε ένα πυρηνικό όπλο, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του RAND σε θέματα πυρηνικής ενέργειας και ερευνητής πολιτικής Εντουαρντ Γκέιστ. Ο διεθνής συνασπισμός για την απαγόρευση των όπλων ουρανίου επισημαίνει τους μεγάλους κινδύνους για τη υγεία από την κατάποση ή την εισπνοή σκόνης απεμπλουτισμένου ουρανίου.


Φαγητό και αστειάκια Μπλίνκεν – Κουλέμπα στα McDonald’s του Κιέβου

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των ειδικών φρουρών που έγιναν η σκιά τους και τους συνόδευαν σε κάθε τους βήμα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν προσπάθησαν να δώσουν ένα πιο χαλαρό ύφος στο… κλείσιμο της επίσκεψης του τελευταίου στο Κίεβο.

Το φιλικό τετ α τετ έγινε στα McDonald’s της ουκρανικής πρωτεύουσας. Και ήταν εκεί, πάνω στον δίσκο με τις τηγανητές πατάτες και την κερασόπιτα, που ο Ουκρανός «οικοδεσπότης» αποκάλυψε και τι επέλεγε να φάει για να συνέλθει από… hangover. «Οταν ήμουν φοιτητής, το καλύτερο φαγητό για το hangover ήταν στην πραγματικότητα να πάω στα McDonald’s» είπε ο Κουλέμπα ενώ έτρωγε μια κερασόπιτα, με τον Μπλίνκεν να γελά και να του απαντά πως αυτή ήταν μια «σπάνια» περίπτωση. «Πολύ σπάνια, φυσικά» δήλωσε ο Κουλέμπα.

«Αλλά θα πήγαινα στα McDonald’s και θα αγόραζα διπλό τσίζμπεργκερ, μεγάλη κόκα κόλα και αυτό θα ήταν το πρωινό μου για το hangover». «Αυτό δεν μου συνέβη ποτέ» είπε ο Μπλίνκεν ενώ έτρωγε πατάτες τηγανητές. Τα McDonald’s σταμάτησαν τη λειτουργία και των 850 καταστημάτων που διατηρούσαν στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η McDonald’s άρχισε να ανοίγει ξανά κάποια από τα εστιατόριά της στην Ουκρανία τον Αύγουστο του 2022.

Την ίδια ώρα, πάντως, το Κίεβο αναζητεί τρόπους για να εξάγει τα σιτηρά του, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα λιμάνια του Δούναβη. Μία από τις λύσεις είναι τα κροατικά λιμάνια απ’ όπου άρχισαν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών ακολουθεί συνήθως τη διαδρομή μέσω των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά το Κίεβο αναζητεί εναλλακτικές διαδρομές μετά την απόφαση της Μόσχας να αποχωρήσει στα μέσα Ιουλίου από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ζάγκρεμπ, στα τέλη Ιουλίου, ότι η Ουκρανία και η Κροατία συμφώνησαν στην πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν κροατικά λιμάνια στον Δούναβη και στην Αδριατική Θάλασσα. Οι ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια της Ουκρανίας στον Δούναβη θα επιβραδύνουν τις εξαγωγές σιτηρών και χρειάζεται να ενισχυθούν άλλες διαδρομές, δήλωσε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. Η Κωνστάντζα, το λιμάνι της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί τον μεγαλύτερο εναλλακτικό διάδρομο εξαγωγών της Ουκρανίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα